General Knowledge Question Answers 2019

Following are the 600 General Knowledge Question Answers 2019 which are commonly asked in Interviews, Competitive Exams and Game Shows. Each question has four multiple choice options. Each question also carries its respective right answer.

General Knowledge


Lets see how many General Knowledge Question's right answer you are aware of. (Don't forgot to comment below. )

General Knowledge Questions with MCQ and answer

1. The Periyar Game Sanctuary at Thekkady is in

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Tamil Nadu
  • D. Goa

Answer. Kerala

2. Who has won Bronze Medal at World Blitz Chess Championship 2017?

  • A. Baadur Jobava
  • B. Magnus Carlsen
  • C. Tigran Petrosian
  • D. Viswanathan Anand

Answer. Viswanathan Anand

3. The Third Battle of Panipat was Fought between the

  • A. Afghans and the Marathas
  • B. Afghans and the Sikhs
  • C. Marathas and the Mughals under Shah Alam II
  • D. None of the above

Answer. Afghans and the Marathas

4. The food and drug administration sets standards for

  • A. Product labeling
  • B. Traffic safety
  • C. Advertising
  • D. The environment

Answer. Product Labeling

5. What is the currency of Mexico ?

  • A. Krones
  • B. Lira
  • C. Peso
  • D. Mexican dollars

Answer. Peso

6. OCR stands for

  • A. Optical Character Recognition
  • B. Optical CPU Recognition
  • C. Optimal Character Rendering
  • D. Other Character Restoration

Answer. Optical Character Recognition

7. Which of these relationships is true of an uncharged atom?

  • A. The atomic mass is equal to the atomic number.
  • B. The number of electrons is equal to the number of neutrons.
  • C. The number of protons is equal to the number of electrons.
  • D. The atomic mass is equal to the number of electrons.

Answer. The number of protons is equal to the number of electrons.

8. Instruments for measuring Solar Radiation?

  • A. Ammeter
  • B. Pyranometer
  • C. Dynamometer
  • D. Anemometer

Answer. Pyranometer

9. An element X forms an oxide , what ihe valency of X

  • A. 1
  • B. 2
  • C. 3
  • D. 6

Answer. 6

10. Who is the Chairman of the Rajya Sabha?

  • A. The president
  • B. The Vice-President
  • C. The Prime Minister
  • D. The Speaker

Answer. The Vice-President

11. How many years can a cat live up to?

  • A. 12
  • B. 20
  • C. 35
  • D. 87

Answer. 20

12. Atacama desert is located in

  • A. Dense forest
  • B. Grassland
  • C. Scrub
  • D. All of these

Answer. all of these

13. What about Earth allows it to maintain bodies of water?

  • A. Mountains
  • B. Tides
  • C. Moderate tempatures
  • D. Comet crashes

Answer. moderate tempatures

14. Which is the gas used for making vegetables and vanaspathi from vegetable oils?

  • A. Hydrogen
  • B. Nitrogen
  • C. Argon
  • D. Helium

Answer. Hydrogen

15. RAM is ____ and ____

  • A. volatile, temporary
  • B. nonvolatile, permanent
  • C. nonvolatile, temporary
  • D. volatile, permanent

Answer. volatile, temporary

16. An integrated circuit is more advantages than a coventional circuit because

  • A. they make the electric equipments more reliable and easier for servicing
  • B. a faulty part of a conventional circuit may be difficult to locate and repair
  • C. if a part of the integrated circuit fails the entire circuit is simply replaced
  • D. all the above

Answer. all the above

17. Which council is made up of 5 permanent members?

  • A. Trusteeship Council
  • B. Security Council
  • C. General Assembly
  • D. Economic and Social Council

Answer. Trusteeship Council

18. Which of these is not a simple machine?

  • A. a pair of scissors
  • B. a lever
  • C. a ramp
  • D. the pulley

Answer. a pair of scissors

19. Of the following, the town does not come within the National Capital Region(NCR) is

  • A. Panipat
  • B. Rohtak
  • C. Khurja
  • D. Mathura

Answer. Mathura

20. Deficiency of 'Thiamine'

  • A. Beri-Beri
  • B. Pellagra
  • C. Anaemia
  • D. Rickets

Answer. Beri-Beri

21. United nations adopted a character of Economic Rrights in the year

  • A. 1956
  • B. 1964
  • C. 1969
  • D. 1974

Answer. 1974

22. Lift was invented by

  • A. Otis
  • B. Domagk
  • C. Lee De Forest
  • D. None of these

Answer. Otis

23. Biological control is to check growth of

  • A. plants
  • B. animals
  • C. weeds
  • D. one pest by another

Answer. one pest by another

24. Prime Minister Narendra Modi has launched India's first roll on-roll off or 'Ro-Ro' ferry service in which state ?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Gujarat
  • C. Maharashtra
  • D. Madhya Pradesh

Answer. Gujarat

25. Which of the following elements has the highest electronegativity?

  • A. Chlorine
  • B. Bromine
  • C. Fluorine
  • D. Helium

Answer. Fluorine

26. Name the player who became the first Indian javelin thrower to claim a gold medal at the Commonwealth Games 2018.

  • A. Neeraj Chopra
  • B. Ankur Mittal
  • C. Seema Antil
  • D. Annu Rani

Answer. Neeraj Chopra

27. The Sea that separates Greece and Italy is

  • A. Mediterranean
  • B. The Tyrrhenian
  • C. The Adriatic
  • D. The Aegean

Answer. The Adriatic

28. Which of the following CANNOT be considered a single phase?

  • A. a heterogeneous mixture
  • B. a pure solid
  • C. a pure liquid
  • D. a homogeneous mixture

Answer. a heterogeneous mixture

29. Per Captain Income of a country derived from

  • A. National Income
  • B. Population
  • C. National Income and Population both
  • D. none of these

Answer. National Income and Population both

30. The world's largest biofuel plant with production capacity of 110 million liters of fuel annually has been set up in

  • A. China
  • B. India
  • C. Brazil
  • D. USA

Answer. Brazil

31. The civilian award bestowed by the president of India to persons for rendering exceptional and distinguished service in any field is

  • A. Bharat Ratna
  • B. Padma Shri
  • C. Padma Vibhushan
  • D. Padma Bhushan

Answer. Bharat Ratna

32. Rockr, a cell phone from Motorola that uses Apple's iTunes software and stores up to 100 songs in its Flash memory, has been launched by

  • A. Nokia
  • B. Samsung
  • C. Motorola
  • D. Bird

Answer. Motorola

33. Which one of the following is not a true fish?

  • A. Silver fish
  • B. Saw fish
  • C. Hammer fish
  • D. Sucker fish

Answer. Sucker fish

34. Plants grow in size because of

  • A. addition of cells
  • B. increase in size of cells
  • C. enlargement of cells
  • D. elongation of cells

Answer. addition of cells

35. " International Yoga Day " is observed on _____ ?

  • A. 21 May
  • B. 21 June
  • C. 11 June
  • D. 23 May

Answer. 21 June

36. Which is the best description of civil liberties?

  • A. privileges
  • B. rights guaranteed by law
  • C. natural rights
  • D. democratic goals

Answer. rights guaranteed by law

37. “C25” India’s first indigenously developed high thrust cryogenic rocket engine has successfully ground-tested by the ISRO for which rocket vehicle?

  • A. GSLV-Mark-II
  • B. GSLV-Mark-III
  • C. GSLV-Mark-IV
  • D. GSLV-Mark-V

Answer. GSLV-Mark-III

38. Which is faster Light or Sound?

  • A. Light
  • B. Sound
  • C. Both are same
  • D. Can't be determined

Answer. Light

39. The only fil-maker to get Bharat Rartna was

  • A. Raj Kapoor
  • B. Curies
  • C. Satyjit ray
  • D. S.S.Vasan

Answer. Satyjit ray

40. 'Khazanah' is the state-owned investment holding arm of which country?

  • A. Singapore
  • B. Japan
  • C. Mauritius
  • D. Malaysia

Answer. Malaysia

41. The ..... key and the ..... key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks

  • A. Control, Alt
  • B. Function, Toggle
  • C. Caps lock,Num lock
  • D. None of these

Answer. Control, Alt

42. Who has been elected chair of the International Olympic Committee's ethics commission 2017 ?

  • A. Ban Ki-moon
  • B. Peter Thomso
  • C. Antonio Guterres
  • D. Amina J. Mohammed

Answer. Ban Ki-moon

43. The Rain Shadow Effect is associated with

  • A. Convectional rainfall
  • B. Frontal rainfall
  • C. Cyclonic rainfall
  • D. Orographic rainfall

Answer. Orographic rainfall

44. Which is not include in the private income arising in a country

  • A. Factor income from net domestic product
  • B. Net factor income from abroad
  • C. Current transfers from Government
  • D. Current Payment on foreign loans

Answer. Current Payment on foreign loans

45. Which is the World's Fastest SUPERCOMPUTER and to which country it belongs ?

  • A. JAGUAR --- ENGLAND
  • B. PARAM YUVA 2 --- INDIA
  • C. CRAY-1 --- ENGLAND
  • D. TIANHE 2 --- CHINA

Answer. TIANHE 2 --- CHINA

46. The Minimum Alternative Tax (MAT) was introduced in the Budget of the Government of India for the year

  • A. 1991-92
  • B. 1992-93
  • C. 1995-96
  • D. 1996-97

Answer. 1996-97

47. Cosmetic powders are prepared from

  • A. Talc
  • B. Serpentine
  • C. Asbestos
  • D. Gypsum

Answer. Talc

48. The Act constituting the first legislative interference by the British Parliament in the affairs of India was the

  • A. Fox's India Act, 1783
  • B. Pitti's India Act, 1784
  • C. Regulating Act, 1773
  • D. Declaratory Act, 1781

Answer. Regulating Act, 1773

49. This phenomenon is sometimes referred to as the southern lights.

  • A. Aurora australis
  • B. Aurora borealis
  • C. Aurora polaris
  • D. Aurora coriolis

Answer. Aurora australis

50. Against which team did Virender Sehwag make his one day international debut

  • A. New Zealand
  • B. Sri lanka
  • C. Pakistan
  • D. South Africa

Answer. Pakistan

51. The cabinet minister of India who deals with Ministry of Defence in June 2017 ?

  • A. Shri Narendra Modi
  • B. Shri Rajnath Singh
  • C. Shri Kalraj Mishra
  • D. Shri Arun Jaitley

Answer. Shri Arun Jaitley

52. The cover of a solar coker is made of glass because

  • A. it absorbs sun's rays
  • B. it reflects sun's rays
  • C. it retains the heat inside by the green house effect
  • D. it rediates heat better than metals

Answer. it retains the heat inside by the green house effect

53. Florence Nightingale Medal is given internationally in which of these fields ?

  • A. Gaana
  • B. Nursing
  • C. Architecture
  • D. Teaching

Answer. Nursing

54. Which one of the following is an abiotic and renewable resource

  • A. Iron ore
  • B. Livestock
  • C. Water
  • D. Forests

Answer. Water

55. Who has become the first Indian woman to scale Mount Everest for the fourth time ?

  • A. Anshu Jamsenpa
  • B. Dickey Dolma
  • C. Lhakpa Sherpa
  • D. Malavath Purna

Answer. Anshu Jamsenpa

56. What is the name of the Indian Coast Guard Ship which has been decommissioned by the Indian navy recently ?

  • A. Sarathi
  • B. Shaurya
  • C. Varuna
  • D. Ayush

Answer. Varuna

57. The first NBA Basketball School has been opened in which city ?

  • A. Delhi
  • B. Bengaluru
  • C. Mumbai
  • D. Hyderabad

Answer. Mumbai

58. Soil erosion can be prevented by

  • A. Removal of vegetation
  • B. Overgrazing
  • C. Afforestation
  • D. Increasing bird population

Answer. Afforestation

59. _________ is known as the Queen of the Arabian Sea?

  • A. Cochin
  • B. Mumbai
  • C. Mangalore
  • D. Surat

Answer. Cochin

60. Which team won the 10th Indian Premier League trophy 2017 ?

  • A. Mumbai Indians
  • B. Rising Pune Supergiants
  • C. Kolkata Knight Riders
  • D. Sunrisers Hyderabad

Answer. Mumbai Indians

61. 9th BRICS summit was held in ___________ ?

  • A. Beijing
  • B. Shangai
  • C. Xiamen
  • D. Chengdu

Answer. Xiamen

62. The city located on the river Yamuna is

  • A. Varanasi
  • B. Lucknow
  • C. Patna
  • D. Agra

Answer. Agra

63. Where is the headquaer of Ammesty International

  • A. New York
  • B. London
  • C. Paris
  • D. Geneva

Answer. London

64. Which of the following is the mixture

  • A. distilled water
  • B. gasoline
  • C. liquified petroleum gas
  • D. both (b) & (c)

Answer. both (b

65. Currency of Peru is

  • A. Chilean Peso
  • B. Euro
  • C. Sol
  • D. Dollar

Answer. Sol

66. The Shortest air route from Moscow to San Francisco is

  • A. Over the Atlantic Ocean
  • B. Over the Pacific via Siberia
  • C. Over the North pole
  • D. Through the latitude which passes through them

Answer. Over the Atlantic Ocean

67. President Pranab Mukherjee inaugurated the biggest river festival of India in 2017, Namami Brahmaputra, in which of the following states ?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Assam
  • C. Orissa
  • D. Tripura

Answer. Assam

68. 'Abadan' is well known as

  • A. a major Air Force base in Iraq
  • B. the main oil terminal in Iran
  • C. a pilgrim centre for Muslims and Christians as well
  • D. an archaeological site throwing new light on the civilisation that flourished in Arabia before the advent of Aryans into india

Answer. the main oil terminal in Iran

69. Which of the following crops would be preffered for sowing in order to enrich the soil with nitrogen?

  • A. Wheat
  • B. Mustard
  • C. Sunflower
  • D. Gram

Answer. Gram

70. When was the first cricket test match played

  • A. 1873
  • B. 1877
  • C. 1870
  • D. 1788

Answer. 1877

71. When a gas is turned into a liquid, the process is called

  • A. condensation
  • B. evaporation
  • C. deposition
  • D. sublimation

Answer. condensation

72. Who amongst the following is the author of the book "The Other Side Of Midnight"?

  • A. Salman Rushdie
  • B. Katherine Mayo
  • C. Ernest Hemmingway
  • D. Sidney Sheldon

Answer. Sidney Sheldon

73. The money which Government of India spends on the development of infrastructure in country comes from which of the following sources? I. Loan from world Bank/ADB etc II. Taxes collected from the people III. Loan from RBI

  • A. only I
  • B. only II
  • C. only III
  • D. All I,II and III

Answer. All I,II and III

74. By the Act of 1858, the powers of the Board of Control and the Court of Directors were transferred to ........

  • A. The Secretary of State
  • B. Parliament
  • C. Viceroy
  • D. Commander- in - Chief

Answer. The Secretary of State

75. In which of the following mammals estrous cycle is absent ?

  • A. Rabbit
  • B. Horse
  • C. Cow
  • D. Monkey

Answer. Monkey

76. Dronacharya Award Is Given To

  • A. Sports Editors
  • B. Umpires
  • C. Sportsmen
  • D. Coaches

Answer. Coaches

77. Which of the following chemical compounds has the highest boiling point?

  • A. Dimethyl ether (CH3OCH3)
  • B. Methanol (CH3OH)
  • C. Methane (CH4)
  • D. None

Answer. Methanol (CH3OH

78. State-run NTPC has set up first electric vehicle charging business and charging stations in __________.

  • A. Bangalore
  • B. Chennai
  • C. Mumbai
  • D. New Delhi

Answer. New Delhi

79. The first female to take over the controls of a NASA spaceship is

  • A. Wilkie Collins
  • B. Eileen Collins
  • C. Colette
  • D. Kim Clijsters

Answer. Eileen Collins

80. Which political party used to have swastik symbol ?

  • A. Communist Party of Chaina
  • B. Republican Party, USA
  • C. National Socialist Party, Germany
  • D. Liberal Democratic Party of Japan

Answer. National Socialist Party, Germany

81. 6 months day and 6 months night - Country Name?

  • A. Nepal
  • B. Tibet
  • C. Norway
  • D. Iceland

Answer. Norway

82. Of the following, which element is common to all acids

  • A. hydrogen
  • B. carbon
  • C. sulphur
  • D. oxygen

Answer. hydrogen

83. __________ cookies are also known as transient cookies.

  • A. Persistent
  • B. Second party
  • C. Session
  • D. Third party

Answer. Session

84. Who is the author of the controversial book 'Forbidden verses'

  • A. Abu nuwaz
  • B. Salman Rushdie
  • C. D.H.Lawrence
  • D. Ms. Taslima Nasreen

Answer. Abu nuwaz

85. Light travels slowest in

  • A. Glass
  • B. Water
  • C. Air
  • D. Vacuum

Answer. Glass

86. The main element used in the vulcanisation of rubber is

  • A. nickel
  • B. copper
  • C. sulphur
  • D. graphite

Answer. sulphur

87. What is Iron Ore used for?

  • A. Aluminium
  • B. Copper
  • C. Steel
  • D. Brass

Answer. Steel

88. The Savannas of Orinoco Basin are termed as

  • A. pampas
  • B. steppes
  • C. prairies
  • D. llanos

Answer. llanos

89. Who has become First Hindu to be a Pakistan Cabinet Minister in 20 years ?

  • A. Parash Kumar
  • B. Raghav Verma
  • C. Darshan Lal
  • D. Manik Patel

Answer. Darshan Lal

90. What is a process whereby an Ecosystem can renew itself?

  • A. Succession
  • B. Reconstruction
  • C. Cleansing
  • D. Purification

Answer. Succession

91. If a carrier wave of 1000 kHz is used to carry the signal, the length of transmitting antenna will be equal to _____ ?

  • A. 300 m
  • B. 30 m
  • C. 3 m
  • D. 0.3 m

Answer. 300 m

92. The first battle of Panipat (1526) was fought between

  • A. Akbar and Hemu
  • B. Babur and Rana Sanga
  • C. Ibrahim Lodhi and Babur
  • D. Prithviraj Chauhan and Mohd Gauri

Answer. Ibrahim Lodhi and Babur

93. Which of these is Not a Carcinogen?

  • A. Cadmium
  • B. Asbestos
  • C. Benzene
  • D. All the above

Answer. All the above

94. Who among the following wrote Sanskrit Grammer

  • A. Kalidas
  • B. Charaka
  • C. Panini
  • D. Aryabhatt

Answer. Panini

95. What is the systematic name of Mg(NO3)2?

  • A. Manganese nitrite
  • B. Magnesium nitrite
  • C. Magnesium nitrate
  • D. Manganese nitrate

Answer. Magnesium nitrate

96. Political right does NOT include which of the following

  • A. Right to Vote
  • B. Right to Life
  • C. Right to contest in election
  • D. Right against exploitation

Answer. Right to Life

97. Which property would be classified as expendable?

  • A. Food given to Army
  • B. Cement
  • C. Paint
  • D. All of the above

Answer. All of the above

98. The 'IFSC Code' is an alphanumeric code comprising 11 characters that facilitates Electronic Fund Transfer in the country. The alphabet 'F' in the abbreviation 'IFSC' stands for ?

  • A. Fund
  • B. Fast
  • C. Financial
  • D. First

Answer. Financial

99. Which veda deals with medicine?

  • A. Atharva Veda
  • B. Yajur Veda
  • C. Sama Veda
  • D. Rig Veda

Answer. Atharva Veda

100. When was the Jawahar Rojgar Yojana Launched

  • A. 1985
  • B. 1987
  • C. 1991
  • D. 1989

Answer. 1989



101. Ethylene glycol is used as an antifreeze in a cold climate. Mass of ethylene glycol which should be added to 4 kg of water to prevent it from freezing at –6°C will be

  • A. 204.60 g
  • B. 304.30 g
  • C. 804.32 g
  • D. 400.00 g

Answer. 804.32 g

102. The atoms of the elements having same mass number but different atomic number are called

  • A. Isotopes
  • B. Isobars
  • C. Isotones
  • D. Isomers

Answer. Isobars

103. What is the saddest fruit?

  • A. Blackberries
  • B. Strawberries
  • C. Blueberries
  • D. Pineapples

Answer. Blueberries

104. DNA can be found in what Organelles?

  • A. Chloroplasts and Mitichondria
  • B. Nucleus and Ribosomes
  • C. Ribosomes and Mitochondria
  • D. Endoplasmic Reticulum and Nucleus

Answer. Chloroplasts and Mitichondria

105. Which of the following is an example of system software?

  • A. Microsoft word
  • B. Calculator
  • C. Operating system
  • D. RAM

Answer. Operating system

106. Which American artist's most famous portrait is that of his mother?

  • A. Rembrant
  • B. Whistler
  • C. Vincent Van Gough
  • D. Salava dor Dali

Answer. Whistler

107. Artificial port of India is?

  • A. Haldia
  • B. Chennai or Madras
  • C. Mangalore
  • D. Kandla

Answer. Chennai or Madras

108. What is the longest canal?

  • A. Augusta
  • B. Cascade
  • C. Baltic Sea White
  • D. Erie

Answer. Baltic Sea White

109. What could cause a Fixed Disk Error?

  • A. Slow Processor Speed
  • B. RAM Space
  • C. Incorrect CMOS Settings
  • D. None

Answer. Incorrect CMOS Settings

110. Localized area of pus formation in the lungs is

  • A. Pulmonary embolism
  • B. Pulmonary abscess
  • C. Pleurisy
  • D. Pulmonary edema

Answer. Pulmonary abscess

111. Which one among the following is a 'Ht Spot' for biological diversity in India

  • A. Western Ghat
  • B. Sundarban
  • C. Chilka Lagoon
  • D. Eastern Ghat

Answer. Sundarban

112. Which commission made the recommendations which formed the basis for the Punjab Reorganisation Act which created the states Punjab and Haryana

  • A. Dhar Commission
  • B. Dass Commission
  • C. Shah Commission
  • D. Mahajan Commission

Answer. Shah Commission

113. Which of the following is an example of continous emission spectrum?

  • A. Spectrum of an oil frame
  • B. Spectrum of a water
  • C. both
  • D. none

Answer. Spectrum of an oil frame

114. Which country have declared 2020 'Unique Year for Space Sector' ?

  • A. United Arab Emirates
  • B. England
  • C. USA
  • D. India

Answer. United Arab Emirates

115. who was the first non-human to win an Oscar?

  • A. Pussycat
  • B. Mickey Mouse
  • C. Ninja
  • D. Bender

Answer. Mickey Mouse

116. Who prepares the topographical maps of India?

  • A. Defence Ministry
  • B. Geological Survey of India
  • C. Survey of India
  • D. Geographical Survey of India

Answer. Survey of India

117. ______ Tribunal has banned the use of Chinese 'Kite' strings made of nylon or any other synthetic material in India from July 2017 ?

  • A. National Green Tribunal
  • B. National Consumer Dispute Redressal Commission
  • C. Industrial Tribunals
  • D. Central Administrative Tribunal

Answer. National Green Tribunal

118. International Workers' Day or Labour Day is celebrated on ?

  • A. April 1st
  • B. May 1st
  • C. June 1st
  • D. July 1st

Answer. May 1st

119. Indian captain Virat Kohli became the first captain to hit six double centuries in Test cricket. He has surpassed -

  • A. Steve Smith
  • B. Brian Lara
  • C. Michael Clarke
  • D. Don Bradman

Answer. Brian Lara

120. India was partitioned as a consequence of the formula contained in

  • A. Cabinet Mission Plan
  • B. Attlee's Declaration
  • C. June 3 plan or Mountbatten plan
  • D. Both (b) and (c)

Answer. June 3 plan or Mountbatten plan

121. Study of fishes is called

  • A. Amphiology
  • B. Phylumology
  • C. Zoology
  • D. Ichthyology

Answer. Ichthyology

122. Where was the concept of written constitution, first born

  • A. France
  • B. USA
  • C. Britain
  • D. Switzerland

Answer. USA

123. Who is authorised to transfer the judges of one High Court to another High Court?

  • A. The President
  • B. The Chief Justice of India
  • C. A Collegium of Judges of the Supreme Court
  • D. The Law Minister

Answer. The President

124. A ‘breath test’ used by traffic police to check drunken driving uses ____?

  • A. Turmeric on filter paper
  • B. Silica gel coated with silver nitrate
  • C. potassium permanganate-sulphuric acid
  • D. Potassium dichromatic-sulphuric acid

Answer. Potassium dichromatic-sulphuric acid

125. The particle with 13 protons and 10 electrons is

  • A. Al -atom
  • B. Al3+ ion
  • C. nitrogen isotope
  • D. None of these

Answer. Al3+ ion

126. Who said that " Man is a political animal" ?

  • A. Aristotle
  • B. Karl Marx
  • C. Lenin
  • D. Plato

Answer. Aristotle

127. What frequency range is the high frequency band?

  • A. 3 kHz
  • B. 3 to 30 MHz
  • C. 30 to 300 MHz
  • D. 10 GHz

Answer. 3 to 30 MHz

128. A resolution declaring Purna Swaraj (complete independence) as Indian's political goal was passed in the ..........Congress of 1929

  • A. Simla
  • B. Lahore
  • C. Madras
  • D. Calcutta

Answer. Lahore

129. A mixture of sand and naphthalene can be seperated by __________

  • A. Fractional distillation
  • B. Sublimation
  • C. Chromatography
  • D. Any of them

Answer. Sublimation

130. Name a common greenhouse gas containing only hydrogen and oxygen?

  • A. CH4
  • B. O3
  • C. H2O
  • D. NO

Answer. H2O

131. Sharad Joshi Samman is awarded for

  • A. Social Service
  • B. Trade Union activity
  • C. Cartoon
  • D. Satire and essay

Answer. Satire and essay

132. When was Bank of Central African State formed

  • A. 1974
  • B. 1978
  • C. 1973
  • D. 1979

Answer. 1973

133. Who has won the orange cap for scoring the most runs in IPL 2018?

  • A. Rishabh Pant (Delhi Daredevils)
  • B. Virat Kohli (Royal Challengers Bangalore)
  • C. Ambati Rayudu (Chennai Super Kings)
  • D. Kane Williamson (Sunrisers Hyderabad)

Answer. Kane Williamson (Sunrisers Hyderabad

134. Power, authority and responsibilities of municpalities are listed in which one of the following schedules of the Constitution of India

  • A. Ninth
  • B. Tenth
  • C. Eleventh
  • D. Twelfth

Answer. Twelfth

135. When the European union formed nations began to?

  • A. eliminate their home governments.
  • B. abolish many geographic boundaries.
  • C. create one unified education system.
  • D. cooperate on law enforcement.

Answer. cooperate on law enforcement.

136. Typewriter was invented by

  • A. Shockley
  • B. Sholes
  • C. Howe
  • D. None of these

Answer. Sholes

137. Which of the following is the only member of the G-15 from the Indian subcontinent

  • A. Nepal
  • B. Bangladesh
  • C. Burma
  • D. Pakistan

Answer. Pakistan

138. Sandal Wood trees are mostly found in____

  • A. Trophical Evergreen Forests
  • B. Tropical most Decidous
  • C. Alpine forests
  • D. Trophical Thorn Forests

Answer. Trophical Thorn Forests

139. Where is glucose stored in the body?

  • A. bones
  • B. blood
  • C. organs
  • D. None of the above

Answer. blood

140. Name the Continents that form a mirror image of each other___

  • A. North America and South America
  • B. Asia and Africa
  • C. Africa and South America
  • D. Europe and Asia

Answer. Africa and South America

141. The hardened material available on earth is

  • A. Gold
  • B. Diamond
  • C. Iron
  • D. Platinum

Answer. Diamond

142. In Buddhism,what does Patimokkha stand for

  • A. A description of Mahayana Buddhism
  • B. A description of Hinayana Buddhism
  • C. The rules of the Sangha
  • D. The questions of king Menander

Answer. The rules of the Sangha

143. Permanent hardness of water is due to the presence of ?

  • A. Calcium sulphate
  • B. Calcium bicarbonate
  • C. Sodium bicarbonate
  • D. Magnesium bicarbonate

Answer. Calcium sulphate

144. The first battle of Panipat (1526) was fought between

  • A. Barbar and Daulat Khan
  • B. Barbar and Ibrahim Lodi
  • C. Barbar and Alam Khan
  • D. Barbar and Rana Sanga

Answer. Barbar and Ibrahim Lodi

145. The Tropic of Cancer does not pass through

  • A. India
  • B. Egypt
  • C. Mexico
  • D. Iran

Answer. Iran

146. A disaccharide is formed by the chemical bonding of

  • A. two monosaccharides
  • B. two polysaccharides
  • C. one monosaccharide and one polysaccharide
  • D. All the above

Answer. two monosaccharides

147. The walled city of Old Delhi was originally named after who of the following Empereors ?

  • A. Akbar
  • B. Humayun
  • C. Shajahan
  • D. Jahangir

Answer. Shajahan

148. " Hopman cup " is related to which sports ?

  • A. Cricket
  • B. Badminton
  • C. Lawn Tennis
  • D. Football

Answer. Lawn Tennis

149. Kurukshetra , the sence of the epic battle between Kauravas and pandavas, is situated in

  • A. Gujarat
  • B. Punjab
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Haryana

Answer. Haryana

150. Air pressure is usually highest when the air is

  • A. warm and moist
  • B. cool and dry
  • C. warm and dry
  • D. cool and moist

Answer. cool and moist

151. Prophet of New India is

  • A. Dayanand Saraswathi
  • B. Sri Ramakrishna
  • C. Swamy Vivekananda
  • D. Raja Ram Mohan Roy

Answer. Sri Ramakrishna

152. What is the capital of Indian Union Territory Lakshadweep ?

  • A. Port Blair
  • B. Delhi
  • C. Pondicherry
  • D. Kavaratti

Answer. Kavaratti

153. Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?

  • A. Super 3
  • B. Param 808
  • C. Super 149
  • D. Param 8000

Answer. Param 8000

154. What resulted from the French and Indian war?

  • A. British lost its Canadian territory
  • B. France acquired its Canadian territory
  • C. France lost its Canadian territory
  • D. None

Answer. France lost its Canadian territory

155. India Wins Freedom is the autobiography of ?

  • A. Abul Kalam Azad
  • B. L.K Adwani
  • C. Rajendra Prasad
  • D. Shubash Chandra Bose

Answer. Abul Kalam Azad

156. Which of the following is NOT considered as a Greeen House Gas?

  • A. Methane
  • B. Carbon dioxide
  • C. Nitrous oxide
  • D. Oxygen

Answer. Oxygen

157. Who is the author of the book "Panditharadya Charitham" ?

  • A. Tikkana
  • B. Ganapathideva
  • C. Yerrana
  • D. Palkuriki Somanatha

Answer. Palkuriki Somanatha

158. 'Goldman Awards' are given for outstanding contribution in which of the following fields

  • A. Population Control
  • B. Popularization of Science
  • C. Conservation of Energy
  • D. Protection of environment

Answer. Protection of environment

159. The Mid Day Meal Scheme has been launched by the Union Minister of

  • A. Home Affairs
  • B. Social Welfare
  • C. Human Resource Development
  • D. Rural Development

Answer. Human Resource Development

160. Shedding of leaves and fruits is due to the presence of hormone named

  • A. Indole - acetic acid
  • B. Naphthalene acetic acid
  • C. Gibberellins
  • D. Abscisic acid

Answer. Abscisic acid

161. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved how much loan amount for power project in Andhra Pradesh ?

  • A. $185 million
  • B. $220 million
  • C. $210 million
  • D. $160 million

Answer. $160 million

162. The Length of the Day is determined in

  • A. length of the hours
  • B. length of the year
  • C. astronomical units
  • D. solar terms

Answer. astronomical units

163. In a Comprehensive settlement of Dabhol Power Project, two American companies have agreed to transfer its share in the project. One of them is General Electric. Identify another one.

  • A. Exxon Mobile
  • B. Bechtel
  • C. Chevron
  • D. Unocal

Answer. Bechtel

164. The germans calls this the 'spider monkey' and the italians call it the 'snail'.Which symbol is this?

  • A. +
  • B. @
  • C. $
  • D. #

Answer. @

165. Nucleic acids are polymers of

  • A. Nucleotides
  • B. Aminoacids
  • C. Proteins
  • D. Sugars

Answer. Nucleotides

166. Emma Morano, world’s oldest person who died at age 117 was a citizen of which country ?

  • A. France
  • B. Greece
  • C. Italy
  • D. England

Answer. Italy

167. The book ' Around the World in Eighty Days ' was written by

  • A. Charles Dickens
  • B. H.M.Munro
  • C. Jules Verne
  • D. Sir Richard Burton

Answer. Jules Verne

168. Name the person who has become the first visually impaired Indian runner to complete the historic Boston Marathon.

  • A. Shankar Alam
  • B. Sagar Baheti
  • C. Saumya Vashishtha
  • D. Naval Kulkarni

Answer. Sagar Baheti

169. The direction of heat flow between two objects depends on

  • A. Their masses
  • B. Their heat contents
  • C. Their temperatures
  • D. Whether they are in solid, liquid or gaseous state

Answer. Their temperatures

170. Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Tamil nadu
  • C. Kerala
  • D. Orissa

Answer. Orissa

171. ' Crime and Punishment ' was written by

  • A. Alexander Solzhenitysn
  • B. Lewis Carroll
  • C. Fyodor Dostoevsky
  • D. Valdimir Nabakov

Answer. Fyodor Dostoevsky

172. When was Uttarakhand separated from Uttar pradesh to form new state ?

  • A. 1997
  • B. 1998
  • C. 1999
  • D. 2000

Answer. 2000

173. Proteins differ from one another because

  • A. The peptide bonds linking amino acids differ from protein to protein
  • B. Each protein contains its own unique sequence of sugar molecules
  • C. The number of nucleotides found in each protein varies from molecule to molecule
  • D. The sequence of amino acids in the polypeptide chain differs from protein to protein

Answer. The sequence of amino acids in the polypeptide chain differs from protein to protein

174. Who has won the Nobel prize in "Physics" for the year 2017 ?

  • A. Barry Barish
  • B. Kip Thorne
  • C. Rainer Weiss
  • D. All of the above

Answer. All of the above

175. Name venue of the closing cermony of the commonwealth Games 2010

  • A. Jawaharlal Nehru Stadium
  • B. Indira Gandhi sports complex
  • C. Siri Fort Sports Complex
  • D. Thyagaraj Sports complex

Answer. Jawaharlal Nehru Stadium

176. The instructions for starting the computer are housed in _____

  • A. RAM
  • B. CD-ROM
  • C. ROM Chip
  • D. None of these

Answer. ROM Chip

177. Which of the following civilization is associated with 'Laws of Twelve Tables'?

  • A. Roman Civilization
  • B. Arab Civilization
  • C. Greek Civilization
  • D. Iranian Civilization

Answer. Roman Civilization

178. The law of constant proportions was enunciated by

  • A. Dalton
  • B. Berthelot
  • C. Avogadro
  • D. Proust

Answer. Proust

179. When is the UN day celebrated

  • A. October 24
  • B. September 24
  • C. June 26
  • D. May 15

Answer. October 24

180. Who translated Mahabharata into Persian?

  • A. Jahangir
  • B. Aurangzeb
  • C. Akbar
  • D. Shahjahan

Answer. Akbar

181. Who was the last Mughal Emperor of India?

  • A. Akbar II
  • B. Bahadur Shah II
  • C. Alamgir II
  • D. Shah Alam II

Answer. Bahadur Shah II

182. The ancient India ,the earliest capital of Magadha kingdom was at

  • A. Pataliputra
  • B. Rajgir
  • C. Vaishali
  • D. Varanasi

Answer. Rajgir

183. Nitrogenous bases in DNA and RNA?

  • A. Adenine
  • B. Cytosine
  • C. Guanine
  • D. All the above

Answer. All the above

184. The coldest planet in the solar system is ?

  • A. Venus
  • B. Jupiter
  • C. Uranus
  • D. Pluto

Answer. Uranus

185. Excess of fat in the body is stored in

  • A. Adipose tissue
  • B. Acrosome
  • C. Erythrocytes
  • D. Bone marrow

Answer. Adipose tissue

186. Which of the following are not pastoral nomads?

  • A. Pygmies
  • B. Kazaks
  • C. Masai
  • D. Lapps

Answer. Pygmies

187. Which unit holds data temporarily?

  • A. Secondary storage unit
  • B. Output Unit
  • C. Primary Memory Unit
  • D. Input unit

Answer. Primary Memory Unit

188. Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named

  • A. Geetanjali
  • B. Rajtarangini
  • C. Chokher Bali
  • D. None of these

Answer. Geetanjali

189. Which one of the following elements is a transition element?

  • A. H
  • B. As
  • C. Fe
  • D. Sr

Answer. Fe

190. After the decline of the Chalukya kingdom of Kalyani at the close of the 12th and of the chola kingdom at the begining of the 13th century, the new kingdom which arose in South India were

  • A. Yadavas of Devagiri and Kakatiyas of Warangal
  • B. Hoysalas of Dwarsamudra and Pandyas of Madurai
  • C. Vijayanagar and Bahamani kingdoms
  • D. Both (a) and (b)

Answer. Both (a

191. The Government of India Act of 1935 borrowed its preamble from

  • A. The Constitution of the USA
  • B. The Constitution of Australia
  • C. From the Government of India Act of 1919
  • D. From Pitt's India Act

Answer. From the Government of India Act of 1919

192. The outermost layer of the sun is called

  • A. Corona
  • B. Chromosphere
  • C. Radiative Zone
  • D. Transition Region

Answer. Corona

193. Memory is made up of

  • A. Large number of cells
  • B. Set of wires
  • C. Set of circuits
  • D. None of the above

Answer. Large number of cells

194. How many Indian sites have been mentioned in the report ‘Not For Sale’ by the World Wide Fund for Nature ?

  • A. 5
  • B. 7
  • C. 6
  • D. 8

Answer. 7

195. Who described his policy of unification as one of 'blood and iron'?

  • A. Bismarck
  • B. Napoleon
  • C. Mazzini
  • D. Napoleon Bonaparte

Answer. Bismarck

196. The decadal growth in the population of India during 1991-2001 is close to

  • A. 13%
  • B. 17%
  • C. 21%
  • D. 25%

Answer. 21%

197. Where is the Rail Wheel Factory situated

  • A. Srirangpattam
  • B. Gulbarga
  • C. Hampi
  • D. Yelahanka

Answer. Yelahanka

198. Onplanet Earth, there is no centrifugal force at the

  • A. Equator
  • B. Tropic of cancer
  • C. Tropic of Capricorn
  • D. Poles

Answer. Poles

199. Which of the following is an endocrine gland?

  • A. Mammary glands
  • B. Apocrine sweat glands
  • C. Reproductive glands
  • D. Salivary glands

Answer. Reproductive glands



200. The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is

  • A. Maltase
  • B. Zymase
  • C. Diastase
  • D. Invertase

Answer. Zymase

201. Which one is the pure element

  • A. glass
  • B. cement
  • C. sodium
  • D. None of these

Answer. sodium

202. Where should a boat compass be mounted?

  • A. near magnet
  • B. near iron
  • C. away from electrical wiring
  • D. All the above

Answer. away from electrical wiring

203. Which state government has inaugurated the upgraded version of police helpline Namma 100, where police officials will be deputed within 15 minutes to the spot of emergency ?

  • A. Karnataka
  • B. Telangana
  • C. Tamil Nadu
  • D. Madhya Pradesh

Answer. Karnataka

204. Who amongst the following is the author of the book ' Freedom from Fear '

  • A. Nelson Mandela
  • B. Aung San Suukyi
  • C. Taslima Nasreen
  • D. Benazir Bhutto

Answer. Aung San Suukyi

205. In fireworks, the green flame is produced because of

  • A. Sodium
  • B. Potassium
  • C. Barium
  • D. Mercury

Answer. Barium

206. Civil equality implies

  • A. Equality before law
  • B. Equality of opportunity
  • C. Equal distribution of wealth
  • D. Equal right to participate in the affairs of the State

Answer. Equality before law

207. What is the usual colour of Aircraft data recorder "Black box" ?

  • A. Black
  • B. Orange
  • C. Blue
  • D. Greeen

Answer. Orange

208. The term 'mixed economy' denoted

  • A. existence of both rural and urban sectors
  • B. existence of both private and public sectors
  • C. existence of both heavy and small industries
  • D. existence of both developed and underdeveloped sectors

Answer. existence of both private and public sectors

209. Which of the following governs and regulates telecommunication in India?

  • A. TRAI
  • B. BHEL
  • C. HAL
  • D. NMDC

Answer. TRAI

210. The Waterfall with the greatest meterage in the fall is

  • A. The Jog Falls, India
  • B. The Victoria Falls, Africa
  • C. The Niagara Falls, N America
  • D. The Salto Angel Falls, S America

Answer. The Salto Angel Falls, S America

211. Oparin is known for his hypothesis on

  • A. origin of species
  • B. origin of life
  • C. one germ one disease
  • D. one gene one enzyme

Answer. origin of life

212. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket

  • A. Shane Warne
  • B. Brain Lara
  • C. Courtney Walsh
  • D. Muttiah Muralitharan

Answer. Muttiah Muralitharan

213. Where was India's first F1 circuit built?

  • A. Jaipur
  • B. Coimbatore
  • C. Noida
  • D. Chennai

Answer. Noida

214. Who among the following leaders, did not believe in the drain theory of Dadabhai Naoroji?

  • A. Harillal M. Kania
  • B. S. Varadachari
  • C. M Patanjali Sastri
  • D. Sir Maurice Gwyer

Answer. Harillal M. Kania

215. The absorption of ink by blotting paper involves

  • A. viscosity of ink
  • B. diffusion of ink through the blotting
  • C. capillary action phenomenon
  • D. siphon action

Answer. capillary action phenomenon

216. Driest areas of India which lie Rajastan have an average annual rainfall of _____

  • A. 10 cm
  • B. 1cm
  • C. Between 1 cm to 10 cm
  • D. Less than 1cm

Answer. Less than 1cm

217. In order to give impetus to agriculture which of the following states has launched Contract Farming Scheme?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Orissa
  • C. West Bengal
  • D. Haryana

Answer. Haryana

218. Which of the following birds is the state bird of three indian states?

  • A. Hill Mynah
  • B. Blue Jay( Indian Roller)
  • C. Greater Flamingo
  • D. Great Hornbill

Answer. Blue Jay( Indian Roller

219. Which is the coldest of all the planets?

  • A. Jupiter
  • B. Uranus
  • C. Neptune
  • D. Pluto

Answer. Neptune

220. Which major event in Indian history is also called as 'White Flowing River'?

  • A. Partition of India
  • B. Dandi March
  • C. Operation Bluestar
  • D. Quit India Movement

Answer. Dandi March

221. Jawaharlal Nehru award is given for

  • A. Governament Science
  • B. Literary Work
  • C. International Understanding
  • D. Social work

Answer. International Understanding

222. The First modern warship built in India in 1952 was

  • A. INS Goa
  • B. INS Nilgiri
  • C. INS Kailash
  • D. Ins Vikram

Answer. INS Nilgiri

223. The number of Union Territories in India is______

  • A. 5
  • B. 6
  • C. 7
  • D. 9

Answer. 7

224. The Land locked natural harbour along along the east coast of India is

  • A. Vishakapatnam
  • B. Chennai
  • C. Kolkata
  • D. Paradeep

Answer. Vishakapatnam

225. Netherlands is hosting a festival of India at which cities in 2017 ?

  • A. Hague
  • B. Amsterdam
  • C. Groningen
  • D. All the above

Answer. All the above

226. Which one of the following four vedas contains an account of magical charms and spells

  • A. Rigaveda
  • B. Samaveda
  • C. Yajurveda
  • D. Atharvaveda

Answer. Atharvaveda

227. Which of the following is an example of an optical disk?

  • A. Digital versatile disks
  • B. Magnetic disks
  • C. Memory disks
  • D. Data bus disks

Answer. Digital versatile disks

228. Which motherboard form factor uses one 20 pin connector?

  • A. Baby AT
  • B. AT
  • C. ATX
  • D. All the above

Answer. ATX

229. In which direction earth spins on its axis?

  • A. West to East
  • B. East to West
  • C. South to North
  • D. North to South

Answer. West to East

230. General Knowledge Challenge

  • A. 1
  • B. 2
  • C. 3
  • D. 4

Answer. 3

231. Atomic weight of an element is given by

  • A. sum of neutrons and electrons
  • B. sum of neutrons and protons
  • C. only neutrons
  • D. only protons

Answer. sum of neutrons and electrons

232. As per the news reports, MTNL recently launched its 3G service and became the first telecome operator to launch the same in India. What is the full form of 'G' in 3G

  • A. Global
  • B. Generation
  • C. Growth
  • D. Gravity

Answer. Generation

233. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution

  • A. Jawaharlal Nehru
  • B. B.R. Ambedkar
  • C. B.N.Rau
  • D. Mahatma Gandhi

Answer. Jawaharlal Nehru

234. Which one of the following has been proclaimed by UNESCO as a masterpiece of oral and intangible heritages of humanity

  • A. Parana
  • B. Ram Lila
  • C. Geeta
  • D. Mahabharata

Answer. Geeta

235. Who is named as 'Captain of the year' in the 10th annual ESPNcricinfo Awards ?

  • A. Quinton de Kock
  • B. Hayley Williams
  • C. Ben Stokes
  • D. Virat Kohli

Answer. Virat Kohli

236. Ravi Varma is famous in which of the following fields?

  • A. Dancing
  • B. Sculpture
  • C. Painting
  • D. Singing

Answer. Painting

237. The most important cause for the outbreak of the Ghaddar revolution was the

  • A. Commencement of World War I
  • B. Hanging of Kartar Singh Sarabha
  • C. Kamagato Maru Incident
  • D. Arrest of Lala Hardayal

Answer. Kamagato Maru Incident

238. The famous Rock Garden is located in which city?

  • A. Jaipur
  • B. Simla
  • C. Lucknow
  • D. Chandigarh

Answer. Chandigarh

239. Which one of the following states of India records the highest sex ratio

  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Meghalaya
  • D. Tamil Nadu

Answer. Kerala

240. When did East African Development Bank come into force

  • A. 1967
  • B. 1980
  • C. 1982
  • D. 1983

Answer. 1967

241. How many states in India are coastal

  • A. 7
  • B. 8
  • C. 9
  • D. 10

Answer. 9

242. All day - to - day function of the Panchayat in which of the following states are being operated on electronic system and web-based?(this is being done for the first time in india for a Panchayat)

  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Maharashtra

Answer. Kerala

243. What organelle carries out photosynthesis?

  • A. Chloroplasts
  • B. Ribosomes
  • C. Chromosomes
  • D. All of the above

Answer. Chloroplasts

244. Who is the first woman in space ?

  • A. Sunitha Williams
  • B. Valentina Tereshkova
  • C. Masida namisha
  • D. Tamara Press

Answer. Valentina Tereshkova

245. Who is appointed as India's next Ambassador to WTO ?

  • A. J s Deepak
  • B. Jagran Josh
  • C. Ivan Shaid
  • D. Swetha Nanda

Answer. J s Deepak

246. Study of teeth is called

  • A. Pedagogy
  • B. Ornithology
  • C. Orthoepy
  • D. Odontology

Answer. Odontology

247. World Tobacco Day is celebrated on _____ ?

  • A. 30 May
  • B. 31 May
  • C. 1 June
  • D. 5 June

Answer. 31 May

248. What kind of animal is a dhole ?

  • A. wild cat
  • B. wild ass
  • C. wild dog
  • D. wild buffalo

Answer. wild dog

249. Which of the following is the primary purpose of the DSM?

  • A. Understanding the causes of mental disorders
  • B. Placement of mental disorders in appropriate cultural context
  • C. Diagnosis of mental disorders
  • D. Selection of appropriate psychological therapies for mental disorders

Answer. Diagnosis of mental disorders

250. Who is often called the 'first African-American' inventor?

  • A. Bessie Blount
  • B. George Washington Carver
  • C. Benjamin Banneker
  • D. Elijah McCoy

Answer. Benjamin Banneker

251. "Let your heart fly" baseline is associated with which airlines company?

  • A. Fly Emirates
  • B. Indian Airlines
  • C. Jet Airways
  • D. Lufthansa

Answer. Indian Airlines

252. Mg+O2=MgO Balance the above Chemical equation?

  • A. 2Mg + O2 ----> 2MgO
  • B. 2Mg + O ----> 2MgO
  • C. 2Mg + O ----> MgO2
  • D. 2Mg + O2 ----> MgO2

Answer. 2Mg + O2 ----> 2MgO

253. India has emerged as the _______largest aviation market in the world with a passenger traffic of over 10 crore reported for 2016-17.

  • A. 1st
  • B. 2nd
  • C. 3rd
  • D. 4th

Answer. 3rd

254. Food wrapped in news paper is likely to get contaminated by

  • A. Magnesium
  • B. Alluminium
  • C. Lead
  • D. Copper

Answer. Lead

255. D.D.T. was invented by

  • A. Paul Muller
  • B. John Dalton
  • C. Rudolf
  • D. None of these

Answer. Paul Muller

256. Which is not a function of the cytoskeleton?

  • A. helps the cell move
  • B. gives cell a shape
  • C. prevents chromosomes from separating
  • D. None of the above

Answer. prevents chromosomes from separating

257. Grand Central Terminal Park Avenue is the world's

  • A. smallest railway station
  • B. largest railway station
  • C. longest railway station
  • D. None of above

Answer. largest railway station

258. Which is the first Indian company to be listed on NASDAQ ?

  • A. Reliance
  • B. TCS
  • C. HCL
  • D. Infosys

Answer. Infosys

259. What movement tried to end racial discrimination?

  • A. The Negro movement
  • B. The Chipko movement
  • C. The Civil Rights movement
  • D. The Feminist movement

Answer. The Civil Rights movement

260. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has handed over a Dornier 228 light-weight aircraft to DRDO. What is the name of this aircraft?

  • A. Vayurathna
  • B. Maharathna
  • C. Nabhrathna
  • D. Aakashrathna

Answer. Nabhrathna

261. Which of the following is a project to develop watersheds in India

  • A. DRDO
  • B. CARE
  • C. AVARD
  • D. NWDPRA

Answer. NWDPRA

262. The 2014-2015 interim budget implemented a subcharge of 10 percent on super-rich people who have having income above how much rupees in a financial year?

  • A. 50 Lakhs
  • B. 1 Crore
  • C. 2 Crore
  • D. 3 Crore

Answer. 1 Crore

263. The world's highest rail bridge being constructed in the state of Jammu and Kashmir will be on which of the following rivers?

  • A. Jhelum
  • B. Chenab
  • C. Indus
  • D. Ravi

Answer. Chenab

264. How many valence electrons are in carbon?

  • A. 2
  • B. 4
  • C. 6
  • D. 3

Answer. 4

265. Mahatma Gandhi's remark , ' A post-dated cheque on a crumbling bank' is regarding the proposal of ______

  • A. Simon Commission
  • B. Cripps Mission
  • C. Cabinet Mission
  • D. Wavel Plan

Answer. Cripps Mission

266. Covalent bonds hold atoms together because they

  • A. fill shells without giving atoms much charge
  • B. bring electrons closer to protons
  • C. Both A & B
  • D. use forces between nuclei as well as forces between electrons

Answer. Both A & B

267. Who invented Radar

  • A. Henrey Backquerel
  • B. Max Planck
  • C. Robert Watson Watt
  • D. Humphrey Davy

Answer. Robert Watson Watt

268. AirAsia India has recently granted flying licence by DGCA to launch its low - cost airline in india. It is related to which of the following countries?

  • A. Philippines
  • B. China
  • C. Malaysia
  • D. Singapore

Answer. Malaysia

269. If both the office of President and Vice-president vacant, who has been empowered the President function.

  • A. Chief Justice
  • B. Prime Minister
  • C. Speaker of Loksabha
  • D. Chief of Army Staff

Answer. Chief Justice

270. Who is the author of the book "Adventures of the sherlock holmes"?

  • A. Harisen
  • B. Arther Conon Doyle
  • C. Nirod C. Choudhary
  • D. G. B. Shaw

Answer. Arther Conon Doyle

271. Who wrote Das Kapital?

  • A. Max Weber
  • B. Karl Marx
  • C. Adam Smith
  • D. Vladmir Lenin

Answer. Karl Marx

272. Who is now the World’s Second Richest Person ?

  • A. Amancio Ortega
  • B. Warren Buffett
  • C. Jeff Bezos
  • D. Bill Gates

Answer. Jeff Bezos

273. In Germany the Mittle Land Canal runs from the

  • A. Elbe to the Wesser
  • B. Rhine to the Wesser
  • C. Order to the Elbe
  • D. Rhine to the Order

Answer. Rhine to the Order

274. Water soluble vitamin include

  • A. vitamin C
  • B. niacin
  • C. riboflavin
  • D. all of the above

Answer. all of the above

275. A system of writing evolved by Sumerians is known as ______

  • A. Pictograms
  • B. Cuneiform
  • C. Hieroglyphic
  • D. None of these

Answer. Cuneiform

276. Which Indian director won the Lifetime Achivement Oscar in 1992

  • A. Devika Rani
  • B. Alan Ara
  • C. Bhanu Athaiya
  • D. Satyjit Ray

Answer. Satyjit Ray

277. Which of the following animals have teeth in their stomach?

  • A. Frogs
  • B. Crabs
  • C. Snakes
  • D. Cockroach

Answer. Crabs

278. Which is the only woman to have won the three Wimbledon titles in a row

  • A. Mari Pearey
  • B. Miton
  • C. Sang Chan
  • D. Steffi Graff

Answer. Steffi Graff

279. The power of a lens is measured in

  • A. diopters
  • B. aeon
  • C. lumen
  • D. candela

Answer. diopters

280. Variable number of tandem repeats (VNTRs) in the DNA molecule are highly useful in

  • A. Recombinant DNA technology
  • B. Monoclonal antibody production
  • C. Stemcell culture
  • D. DNA fingerprinting

Answer. DNA fingerprinting

281. The Indian Subcontinent was partitioned into

  • A. India and Tibet
  • B. Pakistan and Bangladesh
  • C. India and Bangladesh
  • D. India and Pakistan

Answer. India and Pakistan

282. In which state was the Nalanda University located in India

  • A. Bengal
  • B. Bihar
  • C. Orissa
  • D. Uttar Pradesh

Answer. Bihar

283. The celebrated Novel 'The Godfather' was authored by

  • A. John Milton
  • B. Victor Hugo
  • C. Mario Puzo
  • D. Harold Robbins

Answer. Mario Puzo

284. Which one of the following steel plant waqs started in 1965 in India with West German Collaboration ?

  • A. Jamshedpur - Tata steel Plant
  • B. Bokaro Steel Plant
  • C. Durgapur Steel Plant
  • D. Rourkela Steel Plant

Answer. Rourkela Steel Plant

285. Which mirror is used as rear view mirror in vehicles?

  • A. Concave
  • B. Plane
  • C. Convex
  • D. Any of the above

Answer. Convex

286. Pandit Vishwa Mohan Bhatt who has won the prestigious ' Grammy Awards ' is an exponent in which of the following musical instuments

  • A. Sarod
  • B. Tabla
  • C. Violin
  • D. Mohan Veena

Answer. Mohan Veena

287. On which day ' National Science Day ' is celebrated in India ?

  • A. February 23
  • B. February 25
  • C. February 26
  • D. February 28

Answer. February 28

288. What gas makes up most of the atmosphere?

  • A. Oxygen
  • B. Helium
  • C. Nitrogen
  • D. Carbondioxide

Answer. Nitrogen

289. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of

  • A. Science and Technology
  • B. Literature and Journalism
  • C. International Understanding
  • D. Environmental Studies

Answer. Literature and Journalism

290. What is the bond order of N2+?

  • A. 3
  • B. 1.5
  • C. 2.5
  • D. 2

Answer. 2.5

291. India’s first smartcard-based Public Bicycle Sharing (PBS) initiative “Trin Trin” has launched in which city ?

  • A. Chennai
  • B. Mysuru
  • C. Bangalore
  • D. Goa

Answer. Mysuru

292. The first Indian to cross seven important seas by swimming ____ ?

  • A. Amrendra Singh
  • B. Bula Chaudhury
  • C. Junko Taibei
  • D. Yuri Gagarin

Answer. Bula Chaudhury

293. According to a survey, which country has become the second largest smartphone market in the world?

  • A. Japan
  • B. China
  • C. India
  • D. USA

Answer. India

294. Number of moles of CO2 present in 24 grams of carbon is

  • A. 0.5
  • B. 1
  • C. 2
  • D. 0.25

Answer. 2

295. Who among the following was the first President of the Indian Trade Union Congress in 1920?

  • A. Chittaranjan Das
  • B. Lala Lajpath Roy
  • C. Dr. Rajendra Prasad
  • D. None

Answer. Lala Lajpath Roy

296. SI unit of temperature is

  • A. Kelvin
  • B. Celsius
  • C. Fahrenheit
  • D. Joule

Answer. Kelvin

297. All the following statements regarding the Indus Valley Civilization are correct except

  • A. The Indus Valley Civilization was an advanced urban civilization
  • B. Iron was not known to the people
  • C. It is difficult to say to which race the people belonged
  • D. The people knew nothing about agriculture

Answer. The people knew nothing about agriculture

298. A universal recipient belongs to the blood group

  • A. AB
  • B. O
  • C. B
  • D. A

Answer. AB

299. What is the first step in Photosynthesis?

  • A. Formation of ATP
  • B. Joining of 3-carbon atom to form glucose
  • C. Ionization of water
  • D. Excitement of an electron of chlorophyll photon of light

Answer. Excitement of an electron of chlorophyll photon of light



300. CPU speed of a personal computer is

  • A. 1 MIPS
  • B. 100 KIPS
  • C. 32 KIPS
  • D. 32 MIPS

Answer. 32 KIPS

301. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award

  • A. Archarya Tulsi
  • B. J.R.D.Tata
  • C. Mother Teresa
  • D. R.A.Mashelkar

Answer. Mother Teresa

302. With which of the following is the term Liberty, Equality and Fraternity associated?

  • A. Industrial Revolution
  • B. Russian Revolution
  • C. French Revolution
  • D. Olympic Games

Answer. French Revolution

303. Saraswati Saman is given annually for outstanding contribution to

  • A. Literature
  • B. Education
  • C. Fine arts
  • D. Classical Dance

Answer. Literature

304. In e-FRRO, 'FRRO' stands for?

  • A. Foreigners Reacceptance Registration Office
  • B. Foreigners Regional Registration Office
  • C. Foreigners Regaining Registration Office
  • D. Foreigners Registry Registration Office

Answer. Foreigners Regional Registration Office

305. Which news paper has the motto - Journalism of Courage?

  • A. The Hindustan Times
  • B. The Washington Post
  • C. The Indian Express
  • D. The Guardian

Answer. The Indian Express

306. The energy associated with motion is called

  • A. Potential energy
  • B. Kinetic energy
  • C. Both A & B
  • D. None of the above

Answer. Kinetic energy

307. Who gave the title Father of The Nation to Mahatma Gandhi?

  • A. Rabindra Nath Tagore
  • B. Subhas Chandra Bose
  • C. G.K. Gokel
  • D. None of above

Answer. Subhas Chandra Bose

308. Golf player Vijay Singh belongs to which country?

  • A. USA
  • B. Fiji
  • C. India
  • D. UK

Answer. Fiji

309. The construction of world’s largest optical telescope has started in which country ?

  • A. China
  • B. Russia
  • C. Chile
  • D. India

Answer. Chile

310. The weight of the brain in the total weight of the body is about

  • A. 2%
  • B. 3%
  • C. 4%
  • D. 5%

Answer. 2%

311. What is the political party of the president now?

  • A. BJP
  • B. INC
  • C. BSP
  • D. NCP

Answer. BJP

312. The grouping of blood is based on substances called

  • A. antibodies
  • B. antigens
  • C. antitoxin
  • D. enzymes

Answer. antigens

313. Who among the following is not a recipient of Dada Saheb Phalke Award

  • A. V.Shantaram
  • B. Raj Kapoor
  • C. Ramanand Sagar
  • D. Ashok Kumar

Answer. Ramanand Sagar

314. Dome mountain are the result of

  • A. Intrusion of magma
  • B. Folding
  • C. Frictions at the joints of the rocks
  • D. Faulting

Answer. Intrusion of magma

315. Plants that make their own food are called

  • A. Autotrophs
  • B. Hydrophylls
  • C. Decomposers
  • D. Heterotrophs

Answer. Autotrophs

316. In 1934 Mahatma Gandhi withdrew from active politics and even resigned his membership of the Congress because

  • A. of the failure of the Civil Disobedience Movement
  • B. the political climate of India was unsuitable for any political movement
  • C. he wanted to devote himself fully to constructive programme and Harijam welfare
  • D. of his opposition to the desire of congressmen to enter legislatures under the Government of India Act of 1935

Answer. he wanted to devote himself fully to constructive programme and Harijam welfare

317. The Legislature of the USA is known as the

  • A. Commons
  • B. Congress
  • C. Parliament
  • D. Senate

Answer. Congress

318. The item ' Education' belongs to the

  • A. Union List
  • B. State List
  • C. Concurrent List
  • D. Residuary subjects

Answer. Concurrent List

319. Which music director had distinction of being the first Asian to Compose a symphony for Royal Philharmonic Orchestra of London

  • A. Nadeem Sharavam
  • B. Anand Milind
  • C. Shiv Hari
  • D. None of these

Answer. None of these

320. The 2017 World Hydrography Day (WHD) is observed on which date ?

  • A. June 23
  • B. June 22
  • C. June 21
  • D. June 20

Answer. June 21

321. Michael Jackson was a distinguished personality in which of the following fields

  • A. Journalism
  • B. Acting
  • C. Pop Music
  • D. Sports

Answer. Pop Music

322. What color does blue and yellow make?

  • A. Green
  • B. Black
  • C. Red
  • D. White

Answer. Green

323. The Last Supper is an immortal paintings of

  • A. Michael Angelo
  • B. Leonardo Da Vinci
  • C. Raphael
  • D. Andrea del sarto

Answer. Leonardo Da Vinci

324. One astronomical unit is the average distance between

  • A. Earth and the Sun
  • B. Earth and the Moon
  • C. Jupiter and the Sun
  • D. Pluto and the Sun

Answer. Earth and the Sun

325. The only known ruler in the history of india to have fixed the prices of different commodities, rigidly enforced quality control and ensured easy availability of essential commodities was

  • A. lltutmish
  • B. Alauddin Khalji
  • C. Raziya
  • D. Gayasuddin Tughluq

Answer. Alauddin Khalji

326. What is meant by demography?

  • A. The well being of populations
  • B. Growth of population
  • C. Birth and death of population
  • D. All the above

Answer. All the above

327. Who wrote the social contract?

  • A. Jean-Jacques Rousseau
  • B. Immanuel Kant
  • C. John Locke
  • D. Voltaire

Answer. Jean-Jacques Rousseau

328. In which city Indian Railways has installed Asia’s largest Solid State Interlocking (SSI) system?

  • A. Kolkata
  • B. Lucknow
  • C. Hyderabad
  • D. Kharagpur

Answer. Kharagpur

329. The name of the candidate for the office of president of India may be proposed by

  • A. Any 5 citizens of India
  • B. Any 5 members of the parliament
  • C. Any 1 member of the Electoral College
  • D. Any 10 members of the Electoral College

Answer. Any 10 members of the Electoral College

330. Which day was declared as the 'Direct Action Day' by the Muslim League ?

  • A. 3rd September 1946
  • B. 16th August 1946
  • C. 16th may 1946
  • D. 4th December 1946

Answer. 16th August 1946

331. What group sets hunting regulations in most states?

  • A. Forest management agency
  • B. Head hunting firms agency
  • C. Hunting outfitters agency
  • D. A wildlife management agency

Answer. A wildlife management agency

332. Who proved that microorganisms cause disease?

  • A. van Leeuwenhoek
  • B. Koch
  • C. Fleming
  • D. Pasteur

Answer. Koch

333. Who among the following taught the doctrine of Shunyata

  • A. Shankaracharya
  • B. Nagarjuna
  • C. Harisena
  • D. Vallabhacharya

Answer. Nagarjuna

334. Based on which occasion every year on 3 May National film awards are presented ?

  • A. Dada Sheb Falkhe Jayanthi
  • B. Dada saheb Falke Vardhanti
  • C. Aalam Ara release date
  • D. Raja Harishchandra release date

Answer. Raja Harishchandra release date

335. As per 2001 Census which one of the following is NOT a megacity of India

  • A. Ahmedabad
  • B. Chennai
  • C. Bangaluru
  • D. Ranchi

Answer. Ranchi

336. Who has released a book on the noted author and journalist Khushwant Singh titled 'Khushwant Singh

  • A. Yogi Adityanath
  • B. Vijay Rupani
  • C. Shivraj Singh
  • D. Amarinder Singh

Answer. Amarinder Singh

337. Unit of solid angle is

  • A. degree
  • B. radian
  • C. steradian
  • D. radian second

Answer. steradian

338. In nuclear reactor the speed of neutrons is slowed down by

  • A. heavy water
  • B. ordinary water
  • C. Zinc rods
  • D. molten caustic soda

Answer. heavy water

339. How many Indian origin persons were there in the House of Commons?

  • A. 10
  • B. 12
  • C. 15
  • D. 19

Answer. 12

340. Who amongst the following received last telegram in India ?

  • A. Manmohan Singh
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Rahul Gandhi
  • D. Sonia Gandhi

Answer. Rahul Gandhi

341. Which of the following is not purely output device?

  • A. Printer
  • B. Speaker
  • C. Plotter
  • D. Screen

Answer. Screen

342. Narmada originates from its source situated in the state of

  • A. Maharashtra
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Andhra Pradesh

Answer. Madhya Pradesh

343. Shares of a company given in exchange for work done are called ?

  • A. Secondary shares
  • B. Hot equity
  • C. Preferential shares
  • D. Sweat equity shares

Answer. Sweat equity shares

344. Who is the author of the book "Death Of President"

  • A. Amitabha Ghosh
  • B. Shekhspear
  • C. W. Marchent
  • D. None of the above

Answer. W. Marchent

345. Name the person popularly Known as Gurudv

  • A. Narayana guru
  • B. Tagore
  • C. Dr.S.Radhakrishnan
  • D. Ramakrishna Paramahamsa

Answer. Tagore

346. The Bhakra Nangal Multipurpose proje3ct is a joint venture of _____

  • A. Punjab and Haryana only
  • B. Punjab,Haryana and Rajasthan only
  • C. Punjab, Haryana, Rajasthan and Himachal Pradesh
  • D. Punjab and Himachal Pradesh only

Answer. Punjab,Haryana and Rajasthan only

347. What is formed by all the ecosystems of the earth?

  • A. Biosphere
  • B. Troposphere
  • C. Stratosphere
  • D. Ionosphere

Answer. Biosphere

348. The Gandhi Sagar Dam is built on which river in Madhya Pradesh?

  • A. Tapti
  • B. Chambal
  • C. Narmada
  • D. None

Answer. Chambal

349. Pollination is best defined as

  • A. growth of pollen tube in ovule
  • B. visiting flowers by insects
  • C. germination of pollen grains
  • D. transfer of pollen from anther to stigma

Answer. transfer of pollen from anther to stigma

350. Transcription occurs in the

  • A. DNA
  • B. Cytoplasm
  • C. Chromosomes
  • D. Nucleus

Answer. Nucleus

351. The corner of the cells of collenchyma tissue in plant are thickened due to deposition of _____

  • A. Lignin and suberin
  • B. Suberin and cutin
  • C. Cellulose and pectin
  • D. Chitin and lignin

Answer. Cellulose and pectin

352. Natural radioactivity was discovered by

  • A. Rutherford
  • B. Becquerel
  • C. Curie
  • D. Schmidt

Answer. Becquerel

353. Organisms that depend only on raw plant products are said to be

  • A. herbivorous
  • B. vegetarian
  • C. carnivorous
  • D. omnivorous

Answer. herbivorous

354. Who was the first Musilm invader to enter India?

  • A. Mohammed Ghauri
  • B. Mohammed - bin - Qasim
  • C. Mohammed Ghazni
  • D. Qutab-ud-din Aibak

Answer. Mohammed - bin - Qasim

355. Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India

  • A. 1 only
  • B. 2 only
  • C. Both 1 and 2
  • D. None of these

Answer. Both 1 and 2

356. Which is NOT a good Web security strategy ?

  • A. Remove unnecessary compilers and interpreters
  • B. Add demo programs, so users can test system without accessing production data
  • C. Limit the users who can load software, edit or add files
  • D. Restrict access to the Web server keep a minimum number of ports open

Answer. Remove unnecessary compilers and interpreters

357. The Basic Architecture of Computer was developed by

  • A. Charles Babbage
  • B. Blaise Pascal
  • C. Garden Moore
  • D. John Von Neumann

Answer. John Von Neumann

358. Orange Prize is given in the field of

  • A. Literature
  • B. Sports
  • C. Medicine
  • D. Acting

Answer. Literature

359. Which Article deals Protection against Arrest and detention?

  • A. Art-24B
  • B. Art-23
  • C. Art-22
  • D. Art-21A

Answer. Art-22

360. Press freedom day is celebrated on

  • A. May 2
  • B. May 3
  • C. May 4
  • D. None of these

Answer. May 3

361. Who was in command of the nationalist movement before Gandhi had assumed leadership of the Congress?

  • A. C.R.Das
  • B. Motilal Nehru
  • C. Lala Lajpat Rai
  • D. Lokmanya Tilak

Answer. Lokmanya Tilak

362. Translator program used in assembly language

  • A. Assembler
  • B. Interpreter
  • C. Compiler
  • D. Operating system

Answer. Assembler

363. Which of the following is not a transverse wave?

  • A. Light waves
  • B. Radio waves
  • C. Sound waves
  • D. All the above

Answer. Sound waves

364. Select the correct statement about the Heart Valves.

  • A. Aortic and pulmonary valves control the flow of blood into the heart.
  • B. The AV valves are supported by chordae tendineae so that regurgitation of blood into the atria during ventricular contraction does not occur.
  • C. The tricuspid valve divides the left atrium from the left ventricle.
  • D. The mitral valve separates the right atrium from the right ventricle.

Answer. The AV valves are supported by chordae tendineae so that regurgitation of blood into the atria during ventricular contraction does not occur.

365. The Sun Temple of Konark was built by Narasimhadeva I. To which dynasty he belong to?

  • A. Gang dynasty
  • B. Suryavansi dynasty
  • C. Somvansi dynasty
  • D. Bhoi dynasty

Answer. Gang dynasty

366. From which one of the following places,remains of wells have been found in houses belonging to the development stage of the Indus Valley Civilization

  • A. Harappa
  • B. Kalibangan
  • C. Lothal
  • D. Mohenjodaro

Answer. Mohenjodaro

367. Which reforms act had created the office of the secretary of State for India?

  • A. Montague-Chelmsford Reforms
  • B. The Government of India Act, 1858
  • C. The Indian Councils Act,1861
  • D. Minto-Morley Reforms,1908

Answer. The Government of India Act, 1858

368. What drink was invented by Charles Leiper Grigg in 1929?

  • A. Pepsi
  • B. 7 Up
  • C. Gatorade
  • D. Sprite

Answer. 7 Up

369. Which of the following decade is celebrated as United Nations Decade for Women

  • A. 1997-2006
  • B. 2001-2010
  • C. 1976-1985
  • D. 2003-2012

Answer. 1976-1985

370. 13 - Chambered heart occurs in

  • A. Leech
  • B. Earthworm
  • C. Snail
  • D. Cockroach

Answer. Cockroach

371. Plant development is influenced by

  • A. quality, quantity and duration of light
  • B. quality and duration of light
  • C. quality and quantity of light
  • D. quality of light only

Answer. quality, quantity and duration of light

372. Which one of the following cities is called the 'zero mile centre ' of India

  • A. Kanpur
  • B. Allahabad
  • C. New Delhi
  • D. Nagpur

Answer. Nagpur

373. What was the theme of 'International Day of Forests 2017' that was observed on 21st March ?

  • A. Our Trees Our Forests
  • B. Save Trees Save Forests
  • C. Trees and Forests
  • D. Forests and energy

Answer. Forests and energy

374. Which of the following bank has recently launches a special edition ' Cricket Credit Card' in association with IPL franchise Delhi Daredevils?

  • A. Yes Bank
  • B. Federal Bank
  • C. Ratnakar Bank Limited
  • D. Kotak Mahindra Bank

Answer. Ratnakar Bank Limited

375. Mike McNamara is the founder of

  • A. American Express
  • B. Citibank
  • C. Pepsico
  • D. Standard Chartered

Answer. Citibank

376. An ordinance issued by the President has the same force and effect as an Act of Parliament

  • A. True
  • B. False
  • C. True, only during a National Emergency
  • D. True, only during a Financial Emergency

Answer. True

377. People living in Sweden generally belong to

  • A. Mediterranean
  • B. Alpine
  • C. Nordic
  • D. Mongoloid

Answer. Nordic

378. Milk is an example of a

  • A. Emulsion
  • B. Solution
  • C. Gel
  • D. Suspension

Answer. Emulsion

379. The International Atomic Energy Agency was created under the aegis of the UN in

  • A. 1945
  • B. 1946
  • C. 1955
  • D. 1957

Answer. 1957

380. The Administrative council os shivaji was known as

  • A. Parishad
  • B. Mantri Parishad
  • C. Ashta Pradhan
  • D. Rajya Parishad

Answer. Ashta Pradhan

381. What does the Yajur Veda contain?

  • A. Only hymns
  • B. Spells and charms
  • C. Hymns and rituals
  • D. Commentaries on society

Answer. Hymns and rituals

382. Which of the following parts of the sun is easily visible only during a total solar eclipse?

  • A. core
  • B. photosphere
  • C. sunspots
  • D. corona

Answer. corona

383. What is unit of Viscosity ?

  • A. coulomb
  • B. newton second per square meter
  • C. watt per meter per degree celcius
  • D. joule per kilogram per Kelvin

Answer. newton second per square meter

384. Web based complaints redressal system 'SCORES' is launched by which of the following organizations/agencies?

  • A. IBA
  • B. SEBI
  • C. State Bank of India
  • D. Ministry of Corporate Affairs

Answer. SEBI

385. The leading state in producing paper is

  • A. Kerala
  • B. Odisha
  • C. Bihar
  • D. West Bengal

Answer. West Bengal

386. Russian revolutionary, who founded the Communist Party was

  • A. Karl Marx
  • B. Stalin
  • C. Lenin
  • D. Trotsky

Answer. Lenin

387. Which places is said to be the cathedral city of india?

  • A. Benaras
  • B. Kancheepuram
  • C. Madurai
  • D. Bhubaneswar

Answer. Bhubaneswar

388. Cathode rays are

  • A. electromagnetic wave
  • B. stream of alpha particle
  • C. stream of electrons
  • D. radiations

Answer. stream of electrons

389. The difference between the diameter of the Earth at the poles and at equator is

  • A. 27 miles
  • B. 36 miles
  • C. 48 miles
  • D. 57 miles

Answer. 27 miles

390. Which of the following virus overtake computer system, when it boots and destroy information ?

  • A. System infectors
  • B. Trojan
  • C. Stealth virus
  • D. Boot infectors

Answer. Stealth virus

391. Which region specializes in diamonds?

  • A. Sub-Saharan Africa
  • B. Central america
  • C. Middle east Europe
  • D. South America

Answer. Sub-Saharan Africa

392. Who composed the Gayatri Mantra

  • A. Vishvamitra
  • B. Vasishtha
  • C. Indra
  • D. Parikshit

Answer. Vishvamitra

393. The information of brilliant colors in a thin soap film is a consequence of the phenomena of

  • A. Polarization and interference
  • B. Diffraction and dispersion
  • C. Multiple refraction and dispersion
  • D. Multiple reflection and interference

Answer. Multiple reflection and interference

394. Which is the highest form of unemployment in India?

  • A. seasonal
  • B. structural
  • C. cyclical
  • D. casual

Answer. structural

395. Which among the following migratory bird species migrates from Arctic to Antarctica every year, making it longest migratory route on nearth?

  • A. Arctic Tern
  • B. Black necked swan
  • C. Bobolink
  • D. American Robin

Answer. Arctic Tern

396. Which of the following pairs is mismatched?

  • A. Pila globosa - pearl
  • B. Kenia lacca - lac
  • C. Apis indica - honey
  • D. Bombyx mori - silk

Answer. Pila globosa - pearl

397. Ozonolysis of an organic compound gives formaldehyde as one of the products. This confirms the presence of

  • A. An acetylenic triple bond
  • B. Two ethylenic double bonds
  • C. A vinyl group
  • D. An isopropyl group

Answer. A vinyl group

398. A boy sitting in a train moving with a uniform velocity drops a coin outside. A man standing outside the train will find the trajectory of the coin to be

  • A. a parabola
  • B. a horizontal straight line
  • C. a vertical straight line
  • D. a circle

Answer. a parabola

399. Israel’s Rafael Defense Systems ltd has formed a joint venture with ________ to produce anti-tank guided missiles for the Indian armed forces.

  • A. Goa Shipyard
  • B. Hindustan Aeronautics Limited
  • C. Kalyani Group
  • D. Hindustan Aeronautics Limited

Answer. Kalyani Group



400. A power that is vested in the president is

  • A. legally guaranteed by the Supreme Court
  • B. legally guaranteed by the Constitution
  • C. subject to approval by the House
  • D. subject to approval by the Senate

Answer. legally guaranteed by the Constitution

401. What three statements make up the cell theory?

  • A. All living things are made up of cells.
  • B. New cells come frome exisiting cells.
  • C. Cells are the basic unit of structure/function in living things.
  • D. All of the above

Answer. All of the above

402. Brand Name 'Ykk' is related to

  • A. Cars
  • B. Cellular Phones
  • C. Zip
  • D. Shoe polish

Answer. Zip

403. At what temperature (in Fahrenheit) pure water freezes?

  • A. 0
  • B. 17
  • C. 32
  • D. 39

Answer. 32

404. What time of year do squirrels build nests?

  • A. Winter
  • B. Summer
  • C. Rainy
  • D. Monsoon

Answer. Summer

405. Sun life of Canada is operating in India in alliance with

  • A. AB Birla Group
  • B. Sahara Group
  • C. Bermans
  • D. Thapars

Answer. AB Birla Group

406. In what way does ocean water move globally?

  • A. Along cold water currents from the equator to the poles.
  • B. Along warm water currents from the warmer regions to colder regions
  • C. Along warm water currents from the equator to the poles
  • D. None of the above

Answer. Along warm water currents from the equator to the poles

407. Indian Water falls "Kunchikal falls" is in which state ?

  • A. Odisha
  • B. Maharastra
  • C. Rajasthan
  • D. Karnataka

Answer. Karnataka

408. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of

  • A. neutron mass
  • B. earth's mass
  • C. solar mass
  • D. lunar mass

Answer. solar mass

409. Which compound matches the IR Spectrum?

  • A. 1, 5 – hexadiene
  • B. 3 – Hexanol
  • C. Trans – 4 – octene
  • D. None of the above

Answer. 1, 5 – hexadiene

410. Which among the following cities of India will have midday Sun exactly overhead only once a year

  • A. Delhi and chennai
  • B. Srinagar and Darjeeling
  • C. Hyderabad and Kohima
  • D. Nagpur and Kolkata

Answer. Nagpur and Kolkata

411. Pluto dwells on the inner edge of the

  • A. Main asteroid belt
  • B. Oort cloud
  • C. Kuiper belt
  • D. None of the above

Answer. Kuiper belt

412. The deepest land locked and protected port in india is

  • A. Marmugoa
  • B. Vishakhapatnam
  • C. Mumbai
  • D. Cohin

Answer. Vishakhapatnam

413. The maximum number of hydrogen bonds in a water molecule is...........

  • A. 1
  • B. 3
  • C. 4
  • D. 2

Answer. 4

414. What is the capital of Greece?

  • A. Roseau
  • B. Malabo
  • C. Athens
  • D. None

Answer. Athens

415. Which pair is not correctly matched

  • A. Mahadevi Verma - Megsaysay award
  • B. Indira Gandhi - UN population award
  • C. Mother Teresa - Magsaysay award
  • D. S. Chandrashekhar - Nobel Prize

Answer. Mahadevi Verma - Megsaysay award

416. Which of the following is a popular programming language for developing multimedia webpages.

  • A. COBOL
  • B. Java
  • C. BASIC
  • D. Assembler

Answer. Java

417. Father of Email

  • A. A
  • B. B
  • C. C
  • D. D

Answer. B

418. Who amongst the following is the author of the book " Development as Freedom" ?

  • A. M.S. Swaminathan
  • B. C. Rangarajan
  • C. Y.V. Reddy
  • D. Amartya Sen

Answer. Amartya Sen

419. The process that takes place in the atom bomb is

  • A. nuclear fusion
  • B. nuclear fission
  • C. radioactive disintegration
  • D. chemical decomposition

Answer. nuclear fission

420. Why ABC computer is called so ?

  • A. Because it was thought to be the first computer so named with first alphabets of English
  • B. Because it was developed by Atanasoff and Berry
  • C. Both of above are the reason to name the computer ABC
  • D. None of the above

Answer. Because it was thought to be the first computer so named with first alphabets of English

421. Which country will become the World's first country to neutralise the gender pay gap ?

  • A. USA
  • B. UK
  • C. Iceland
  • D. France

Answer. Iceland

422. Which company's name in Italian means 'to roll'?

  • A. Vauxhall
  • B. Honda
  • C. Volvo
  • D. Michelin

Answer. Volvo

423. Compared to land, the open oceans

  • A. are rich in silica and iron
  • B. are nutrient-poor environments
  • C. contain unlimited nitrogen
  • D. are nutrient-rich environments

Answer. are nutrient-poor environments

424. Alcohol first impairs your

  • A. hearing skills
  • B. colour recognition
  • C. judgement
  • D. heart

Answer. judgement

425. Tokyo, the capital of japan is situated in the island of

  • A. Hokkaido
  • B. Honshu
  • C. Shikoku
  • D. Kyushu

Answer. Honshu

426. Which one among the following states has the highest density of population

  • A. Bihar
  • B. Kerala
  • C. Punjab
  • D. Uttar Pradesh

Answer. Bihar

427. Who has sworn in as 45th Chief Justice of India ?

  • A. Dipak Misra
  • B. J S Khehar
  • C. T. S. Thakur
  • D. Ranganath Misra

Answer. Dipak Misra

428. 1993 Nobel prize for literature has gone to the first black american lady, for her work ' Beloved'. The name of the lady is

  • A. Carla Hill
  • B. Robin raphel
  • C. Winnie
  • D. Toni morrison

Answer. Toni morrison

429. The artificial kidney is a

  • A. transplant
  • B. machine
  • C. another's kidney
  • D. other kidney from same body

Answer. machine

430. TATA Projects has recently launched which initiative to promote green cover in India ?

  • A. Green World
  • B. Green India
  • C. Green Earth
  • D. Green Thumb

Answer. Green Thumb

431. The computer's processor consists of the following parts

  • A. CPU and Main Memory
  • B. Hard Disk and Floppy Drive
  • C. Control Unit and ALU
  • D. Operating System and Application

Answer. Control Unit and ALU

432. The writer of the Harry Potter book series is

  • A. DBC Pierre
  • B. Dominique Lapierre and Lary Collins
  • C. Jhumpa Lahiri
  • D. J.K.Rowling

Answer. J.K.Rowling

433. An objective of the National Food Security Mission is to increase the production of certain crops through area expansion and productivity enhancement in a sustainable manner in the identified districts of the country. What are those crops?

  • A. Rice and Wheat only
  • B. Rice, Wheat and pulses only
  • C. Rice, Wheat, Pulses and oil seeds only
  • D. Rice, Wheat, Pulses, oil seeds and vegetables

Answer. Rice, Wheat and pulses only

434. What contributed most to Clive's victory over Siraj-ud-daulah at the Battle of Plassey?

  • A. Death of Mir Madan
  • B. Bravery of Clive
  • C. Treachery of Mir Jafar
  • D. Military skill of Kil-trick

Answer. Treachery of Mir Jafar

435. The International Rice Research Institute is located in

  • A. Thailand
  • B. Malaysia
  • C. Philippines
  • D. Indonesia

Answer. Philippines

436. Where is the headquarters of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC) ?

  • A. Berlin
  • B. Spain
  • C. London
  • D. New York

Answer. New York

437. Who has become the first batsman to score three double tons in One Day Internationals?

  • A. Virat Kohli
  • B. AB de Villiers
  • C. Chris Gayle
  • D. Rohith Sharma

Answer. Rohith Sharma

438. What element behaves most like magnesium?

  • A. Silicon
  • B. Strontium
  • C. Sulphur
  • D. Tin

Answer. Strontium

439. A web page is located using a

  • A. Universal Record Locator
  • B. Universal Resource Locator
  • C. Uniform Record Linking
  • D. Universal Record Linking

Answer. Universal Resource Locator

440. Which Crop is Sown on the Largest Area in India?

  • A. Wheat
  • B. Barley
  • C. Rice
  • D. Maize

Answer. Rice

441. The universal donor belongs to blood group

  • A. A
  • B. B
  • C. AB
  • D. O

Answer. O

442. The speed of light will be minimum while passing through

  • A. water
  • B. vaccum
  • C. air
  • D. glass

Answer. glass

443. Which period in medieval western Europe is known as 'Dark Ages'?

  • A. Early Middle Ages
  • B. Late Middle Ages
  • C. Entire Middle Ages
  • D. Mid Middle Ages

Answer. Early Middle Ages

444. The branch of agriculture science which deals with principles and practices of soil, water and crop management is called ______ ?

  • A. Agronomy
  • B. Crop Farming
  • C. Horticulture
  • D. Home Science

Answer. Agronomy

445. What is the structure of IF7 ?

  • A. Triagonal bipyramid
  • B. Pentagonal bipyramid
  • C. Square pyramid
  • D. tetrahedral

Answer. Pentagonal bipyramid

446. Which of the following is not soluble in water?

  • A. copper(II) hydroxide
  • B. sodium chloride
  • C. silver nitrate
  • D. potassium sulfate

Answer. copper(II

447. Total Output is a synonym for

  • A. aggregate demand
  • B. gross domestic product
  • C. aggregate supply
  • D. equilibrium

Answer. aggregate supply

448. The Prestigious 'Ramanujan Mathematics Award' at Eighth National Mathematical Convention on January 28, 2014, was awarded to

  • A. Mr. Sushanta Kumar
  • B. Mr. Anand Kumar
  • C. Mr. Vinod Kumar Singh
  • D. None of the above

Answer. Mr. Anand Kumar

449. The earth revolves around the Sun in an elliptical path and the sun is located at one focus of the ellipse. Imagine a situation in which the earth goes around the Sun on a circular path. Which one among the following would result in under that situation ?

  • A. It would not make any difference
  • B. Difference between seasons will be reduced
  • C. The earth would become very hot
  • D. The earth would become very cold

Answer. Difference between seasons will be reduced

450. Leading communication app Truecaller has tied up with _________ to integrate the tech giant's video calling app Duo within the Truecaller app.

  • A. Infosys
  • B. Facebook
  • C. TCS
  • D. Google

Answer. Google

451. A........ can operate at high speeds and can support hundreds of users

  • A. Micro computer
  • B. Mainframe computer
  • C. Super computer
  • D. Mini computer

Answer. Mainframe computer

452. The 1911 Chinese revolution ended the rule of the

  • A. Ming dynasty
  • B. Mongolians dynasty
  • C. Song dynasty
  • D. Manchus dynasty

Answer. Manchus dynasty

453. Asia's longest bi-direction road tunnel to be launched in ?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Delhi
  • C. Mizoram
  • D. Maharashtra

Answer. Jammu & Kashmir

454. Which language has been declared as the second official language by the Telangana state government?

  • A. English
  • B. Urdu
  • C. Tamil
  • D. Hindi

Answer. Urdu

455. Goa Shipyard Limited (GSL) was established in

  • A. 1955
  • B. 1956
  • C. 1957
  • D. 1958

Answer. 1957

456. Which of the following statements best describes nutrient density?

  • A. Consume a variety of foods from MyPyramid's ±ve major food groups every day.
  • B. Consume foods that have the most nutrition for their kcalories
  • C. Choose a number of diFerent foods within any given food group rather than the same old thing.
  • D. All the above

Answer. Consume foods that have the most nutrition for their kcalories

457. The preamble to our constitution provided that India is

  • A. a sovereign, socialist, secular and democratic republic
  • B. a sovereign republic with a socialist pattern of society
  • C. a socialist, secular and democratic republic
  • D. a sovereign, socialist and democratic republic

Answer. a sovereign, socialist, secular and democratic republic

458. Silviculture is the branch of botany in which we study about

  • A. Culture of algae
  • B. Development of forest
  • C. Culture of fungi
  • D. Silciphida plant

Answer. Development of forest

459. The Supreme Court has reconstituted the special Investigation Team(SIT) to expedite probe into Black Money Cases and directed the government to issue the necessary notification. Who of the following is the chairman of this team?

  • A. Arijit Pasayat
  • B. M.B.Shah
  • C. R.M.Lodha
  • D. Vinod Rai

Answer. M.B.Shah

460. A particle which is four times in mass and two times in charge that of proton is

  • A. helium atom
  • B. an alpha particle
  • C. deuteron
  • D. tritium

Answer. an alpha particle

461. The Highest navigable lake in the world is

  • A. Huron
  • B. Titicaca
  • C. Superior
  • D. Tanganyika

Answer. Titicaca

462. Incorporation creates a local government and

  • A. determines who will serve as mayor and council members.
  • B. divides a state into separate counties with their own leaders.
  • C. manages the court system on the county and city level.
  • D. creates geographic boundaries for villages, towns, and cities.

Answer. divides a state into separate counties with their own leaders.

463. NREGP is the abbreviated form of

  • A. National Rural Employment Guarantee Programme
  • B. National Rural Educational Guarantee Programme
  • C. National Rapid Employment Guarantee Programme
  • D. National Rapid Educational Guarantee Programme

Answer. National Rural Employment Guarantee Programme

464. The two Volcanic islands in the Indian territory are

  • A. Kavaratti and New Moor
  • B. Bitra and Kavaratti
  • C. Pamban and Barren
  • D. Narcodam and Barren

Answer. Pamban and Barren

465. Which of the following is true about blood plasma?

  • A. The main protein component is hemoglobin.
  • B. It is a faint yellow fluid.
  • C. It is the same as serum but without the clotting proteins.
  • D. It is about 90% water.

Answer. It is about 90% water.

466. Which of the following metals forms an amalgam with other metals ?

  • A. Mercury
  • B. Zinc
  • C. Tin
  • D. Lead

Answer. Mercury

467. Ricky Ponting is also known as _______.

  • A. Punter
  • B. Ponty
  • C. Rickster
  • D. Ponter

Answer. Punter

468. Rihand Valley Project is located in the state of

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Bihar
  • C. Orissa
  • D. Madhya Pradesh

Answer. Uttar Pradesh

469. As per the reports published in newspapers india allowed to open Cross-LOC Trade after a gap of about 60 years. Which of the following routes was thrown open for the same?

  • A. Srinagar - Muzaffarabad
  • B. Kolkata - Dhaka
  • C. Varanasi - Kathmandu
  • D. Imphal - Yangon

Answer. Srinagar - Muzaffarabad

470. What George Westinghouse invented?

  • A. Electric razor
  • B. Light bulb
  • C. Railway air brakes
  • D. Refrigerator

Answer. Railway air brakes

471. Bhel commissions another 600Mw thermal unit in which state ?

  • A. Telangana
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Chattisgarh
  • D. Karnataka

Answer. Telangana

472. As per new revised rules now Foreign Direct Investment in insurance sector is possible upto the limit of ______

  • A. 26%
  • B. 40%
  • C. 49%
  • D. 70%

Answer. 49%

473. From the following languages listed in the Eighth schedule of the constitution pick out of the one which is official language of a state

  • A. Kashmiri
  • B. Urdu
  • C. Sindhi
  • D. Nepali

Answer. Urdu

474. The Supreme Court of India was set up by the

  • A. Regulating Act, 1773
  • B. Pitt's India Act, 1784
  • C. Charter Act, 1813
  • D. Charter Act,1833

Answer. Regulating Act, 1773

475. Arrange the following descending chronological order based on the year received the nobel prize A. Mother Teresa B. Rabindranath Tagore C. Dr. C.V Raman D. S.Chandrashekhar E. Hargobinda Khurana

  • A. B,A,D,C,E
  • B. B,C,E,D,A
  • C. B,C,E,A,D
  • D. B,A,C,E,D

Answer. B,A,D,C,E

476. Tsunamis are originated due to

  • A. Sea waves
  • B. Hurricane
  • C. Earthquake
  • D. Rotation of the earth

Answer. Earthquake

477. In the expansion phase of a business cycle

  • A. economy moves from peak to trough
  • B. economy moves from contraction to peak
  • C. economy moves from trough to peak
  • D. economy moves from trough to trough

Answer. economy moves from trough to peak

478. The Cholas were the only known rulers in the history of india to have undertaken successful overseas naval expeditions. Who of the following Chola rulers successfully invaded Laccadives, Maldives, Sri Lanka and Sumatra?

  • A. Parantaka - I
  • B. Rajaraja - I
  • C. Rajendra - I
  • D. Both (b) and (c)

Answer. Rajendra - I

479. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers?

  • A. Beas
  • B. Chenab
  • C. Ravi
  • D. Sutlej

Answer. Chenab

480. "Light years" is the unit of _____?

  • A. Acceleration
  • B. Distance
  • C. Light Intensity
  • D. Weight

Answer. Distance

481. What is the total population of India according to 2001 Census

  • A. 1,02,71,01,012
  • B. 1,02,87,37,436
  • C. 10,12,52,751
  • D. None of these

Answer. 1,02,87,37,436

482. Analytical Engine was invented by

  • A. Dewar
  • B. Charles Babbage
  • C. Daimler
  • D. None of these

Answer. Charles Babbage

483. One reason the skeletal system is important is because

  • A. the skeletal system creates the connective tissue and tendons that allow the body to move
  • B. the skeletal system is responsible for controlling functions of the entire body
  • C. without the skeletal system, an individual would not have enough calcium to live
  • D. the skeletal system is solely responsible for housing the body's immune system

Answer. the skeletal system creates the connective tissue and tendons that allow the body to move

484. Frederick Sanger is a twice recipient of the Nobel Prize for

  • A. Chemistry in 1958 and 1980
  • B. Physics in 1956 and 1972
  • C. Chemistry in 1954 and Peace in 1962
  • D. Physics in 1903 and Chemistry in 1911

Answer. Chemistry in 1958 and 1980

485. Which planet has maximum satellite?

  • A. Saturn
  • B. Earth
  • C. Jupiter
  • D. Mars

Answer. Jupiter

486. The headquater of UNESCOis at

  • A. Rome
  • B. Geneva
  • C. Paris
  • D. New York

Answer. Paris

487. The process of preparing a floppy diskette for use is called ________

  • A. assembling
  • B. translating
  • C. parsing
  • D. formatting

Answer. formatting

488. Which of the following is the highest active volcano in the world

  • A. Etna
  • B. Fujiyoma
  • C. Mount tai
  • D. Catopaxi

Answer. Catopaxi

489. How many Fundamental Duties are in the Indian Constitution?

  • A. Nine
  • B. Eleven
  • C. Twelve
  • D. Twenty

Answer. Eleven

490. Which of the following causes tornadoes?

  • A. condensation
  • B. dry climates
  • C. wind shear
  • D. stationary fronts

Answer. dry climates

491. In atomic reactors,graphite is used as

  • A. lubricant
  • B. fuel
  • C. linear of the ractor
  • D. moderator

Answer. moderator

492. The first Carnatic war in India was an extension of the Anglo-French war in

  • A. Canada
  • B. Europe
  • C. Africa
  • D. America

Answer. Europe

493. Streptomycin was invented by

  • A. Fleming
  • B. Marie Curie
  • C. Walksman
  • D. None of these

Answer. Walksman

494. Wilhelm I was declared kaiser of Germany in

  • A. 1797
  • B. 1841
  • C. 1871
  • D. 1914

Answer. 1871

495. What do we call a change to the Constitution?

  • A. A Bill
  • B. An Act
  • C. An Amendment
  • D. An Interpret

Answer. An Amendment

496. where did M.S.Dhoni make his ODI debut

  • A. chittagong
  • B. dhaka
  • C. Hyderabad
  • D. Vishakapatnam

Answer. Vishakapatnam

497. The freezing point of water at 760mm pressure is

  • A. 0 K
  • B. 273 K
  • C. 273 C
  • D. -273 C

Answer. 273 K

498. Which statement best describes the cold war in 1989?

  • A. The coldwar started
  • B. Atom bomb on USSR
  • C. Glorious revolution occured
  • D. Beginning of the end of cold war

Answer. Beginning of the end of cold war

499. Which of these is a folk dance form native to "Araku valley" ?

  • A. Dhimsa
  • B. Burrakatha
  • C. Maach
  • D. Kavadi Chindu

Answer. Dhimsa



500. India’s first contactless business credit card has been launched by __________in association with Jet Airways, India premier international airline.

  • A. Axis Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. YES Bank

Answer. ICICI Bank

501. Which law is also called law of inertia ?

  • A. Newton first law
  • B. Newton second law
  • C. Newton third law
  • D. All of above

Answer. Newton first law

502. Mica is available abundantly in

  • A. Andhra Pradesh, Jharkand, Bihar
  • B. Bihar, Gujarat, Telangana
  • C. Andhra Pradesh, Karnataka, Jharkand
  • D. Telangana, Andhra Pradesh, Bihar

Answer. Andhra Pradesh, Jharkand, Bihar

503. The Fourth Buddhist Council was convened during the regime of king

  • A. Ashoka
  • B. Ajatasatru
  • C. Kanishka
  • D. Mahapadmananda

Answer. Kanishka

504. The Highest dam in india is the _________dam

  • A. Maithan
  • B. Bhakra
  • C. Hirakud
  • D. Machkund

Answer. Bhakra

505. Which of the following is the largest lagoon in India ?

  • A. Vembanad lagoon
  • B. Chilka lagoon
  • C. Pulicat lagoon
  • D. Kolleru

Answer. Chilka lagoon

506. Point out which from the following is NOT a right enumerated in the Constitution of India but has been articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right

  • A. Right to life
  • B. Equality of opportunity in matters of public employment
  • C. Protection of personal liberty
  • D. Right to permanent housing

Answer. Right to permanent housing

507. Rust forms when _____ reacts with chemicals in rocks.

  • A. Water
  • B. Oxygen
  • C. Nitrogen
  • D. Carbondioxide

Answer. Oxygen

508. What was the topic of the book 'The Other America'?

  • A. Poverty was widespread in America.
  • B. Education was lacking in America.
  • C. Racism was widespread in America.
  • D. Americans needed more highways.

Answer. Poverty was widespread in America.

509. Which city is located on the banks of the river Mula-Mutha?

  • A. Pune
  • B. Nagpur
  • C. Ahmedabad
  • D. Surat

Answer. Pune

510. The Book " The Man who knew Infinity" by Robert Kanigel and extensively reviewed in indian newspapers is the biography of

  • A. Vikram Sarabhai
  • B. Sir Homi J Bhabha
  • C. Sir CV Raman
  • D. Srinivasa Ramanujan

Answer. Srinivasa Ramanujan

511. Which of these is not related to the great depression?

  • A. Drop in profits
  • B. Drop in income
  • C. Drop in tax revunes
  • D. Drop in health

Answer. Drop in health

512. Who was the first Indian woman who owns the gold medal in Asian Games?

  • A. P.T.Usha
  • B. Sunita Rani
  • C. Shiny Abraham
  • D. Kamaljit Sandhu

Answer. Kamaljit Sandhu

513. India won its first Olympic hockey gold in

  • A. 1928
  • B. 1932
  • C. 1936
  • D. 1948

Answer. 1928

514. ' Global 500 ' awards are given for the outstanding achievement in which of the following fields

  • A. Population Control
  • B. campaign against drugs
  • C. Elimination of illiteracy
  • D. Protection of environment

Answer. Protection of environment

515. The 2011 census could be the

  • A. 13th census
  • B. 14th census
  • C. 15th census
  • D. 16th census

Answer. 15th census

516. What is the currency of cuba?

  • A. Kuna
  • B. Peso
  • C. Dollar
  • D. None

Answer. Peso

517. Where are Maglev trains used?

  • A. London
  • B. Russia
  • C. Germany
  • D. Japan

Answer. Japan

518. As per a UNESCO report released in october 2013, how many internal migrants are there in India?

  • A. 200 million
  • B. 400 million
  • C. 600 million
  • D. 750 million

Answer. 750 million

519. Which kind of power accounts for the largest share of power generation in India

  • A. Hydro - electricity
  • B. Thermal
  • C. Nuclear
  • D. Solar

Answer. Thermal

520. Which of the following is a healthy blood pressure level?

  • A. 120/80
  • B. 140/90
  • C. 135/75
  • D. 130/70

Answer. 120/80

521. The pass located in Himachal Pradesh is

  • A. Shipkila
  • B. Zojila
  • C. Nathula
  • D. Jelepla

Answer. Shipkila

522. Who is the author of the book 'Chronicles of Corpse Bearer' ?

  • A. Victor Hugo
  • B. John Milton
  • C. Cyrus Mistry
  • D. None of the above

Answer. Cyrus Mistry

523. Which Bank has become the first bank in India to launch DigiPOS, a Point of Sale (POS) machine ?

  • A. Yes Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. ICICI Bank
  • D. SBI

Answer. HDFC Bank

524. Kyoto protocol expired in which of the following year?

  • A. 2008
  • B. 2012
  • C. 2010
  • D. 2009

Answer. 2012

525. India is the largest producer of

  • A. Apples
  • B. Grapes
  • C. Oranges
  • D. Bananas

Answer. Bananas

526. Which is the following is not an effect of volcanoes

  • A. Africa
  • B. Australia
  • C. North America
  • D. South America

Answer. Australia

527. Delayed payload of some viruses is also called as _____

  • A. Bomb
  • B. Late - Virus
  • C. Time
  • D. Anti-virus

Answer. Bomb

528. What type of bond is joining the two hydrogen atoms?

  • A. Hydrophobic
  • B. Ionic
  • C. Covalent
  • D. Hydrophilic

Answer. Covalent

529. The NAM sumit which demanded expansion of the United Nation Security Council had met at

  • A. Cairo
  • B. Jakarta
  • C. Teheran
  • D. Harare

Answer. Jakarta

530. Most application software today comes with an interface called

  • A. Graphical user interface
  • B. Character user interface
  • C. Icon user interface
  • D. Button user interface

Answer. Graphical user interface

531. The court language during the reign of Akbar was _____ ?

  • A. Urdu
  • B. Persian
  • C. Arabic
  • D. Hindi

Answer. Persian

532. Who was the first woman President of the Indian National Congress

  • A. Annie Besant
  • B. Sarojini Naidu
  • C. Vijayalakshmi Pandit
  • D. None of these

Answer. Annie Besant

533. Who amongst the following authors was in 2007 conferred the knighthood by the British government?

  • A. Salman Rushdie
  • B. V.S. Naipaul
  • C. Chetan Bhagat
  • D. Khushwant Singh

Answer. Salman Rushdie

534. In a bisexual flower if androcium and gynoecium mature at different time the phenomeon is known as _________

  • A. Dichogamy
  • B. Herpogamy
  • C. Haterogamy monogamy
  • D. None of these

Answer. Dichogamy

535. Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at

  • A. Kalibangan
  • B. Dholavira
  • C. Kotdiji
  • D. Amri

Answer. Dholavira

536. Prime Minister Narendra Modi flagged off the third Mahamana Express running between_______ .

  • A. Delhi and Lucknow
  • B. Vadodara and Varanasi
  • C. Patna and Delhi
  • D. Vadodara and Delhi

Answer. Vadodara and Varanasi

537. Glass is a.........mixture of metallic...........

  • A. homogenous, sulphates
  • B. homogenous, silicates
  • C. heterogenous, carbonates
  • D. heterogenous, nitrates

Answer. homogenous, silicates

538. Who has won the men's shot put world title with a stunning series of throws climaxing with a best of 22.03 meters ?

  • A. Randy Matson
  • B. Tomas Walsh
  • C. Ryan Crouser
  • D. Randy Barnes

Answer. Tomas Walsh

539. What carries Blood away from the Heart?

  • A. Arteries
  • B. Veins
  • C. Both A & B
  • D. None

Answer. Arteries

540. Who has been appointed as the new economic affairs secretary in the Union Finance Ministry ?

  • A. N. K. Sinha
  • B. Tapan Ray
  • C. Subhash C. Garg
  • D. Kirti Singh

Answer. Subhash C. Garg

541. In MICR, C stands for...........

  • A. Code
  • B. Colour
  • C. Computer
  • D. Character

Answer. Character

542. Which of the following memories needs refresh ?

  • A. DRAM
  • B. ROM
  • C. SRAM
  • D. All of the above

Answer. DRAM

543. Journalist's Day was celebrated for the first time all over the country on

  • A. Oct 1,1984
  • B. Oct 8,1984
  • C. Oct 20,1984
  • D. Oct 28,1984

Answer. Oct 28,1984

544. Rain drops acquire spherical shape due to

  • A. viscosity
  • B. surface tension
  • C. friction
  • D. elasticity

Answer. surface tension

545. Branch of science which deal with the study of causative agent of disease is __________

  • A. Ecology
  • B. Etiology
  • C. Eugenics
  • D. Euthenics

Answer. Etiology

546. In which State of India,the sex ration is more than 1000

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Karnataka
  • C. Kerala
  • D. Tamil Nadu

Answer. Kerala

547. Programs stored in ROM are called

  • A. Firmware
  • B. Software
  • C. Hardware
  • D. None of above

Answer. Firmware

548. Which of the following is NOT a Software?

  • A. Compiler
  • B. Adobe
  • C. Microsoft Office
  • D. Drivers

Answer. Compiler

549. Which one of the following groups of Indian states has a common frontier with Bhutan

  • A. Assam,Bihar,Sikkim and West Bengal
  • B. Bihar,Meghalaya,Sikkim and West Bengal
  • C. Arunachal Pradesh,Assam,Sikkim and West Bengal
  • D. Bihar,Assam,Sikkim and West Bengal

Answer. Arunachal Pradesh,Assam,Sikkim and West Bengal

550. The plant dye Henna imparts orangered colour to skin and hairs due to its reaction with which of the following?

  • A. Protein and amino acids
  • B. Lipids
  • C. Carbohydrates
  • D. Amino acids

Answer. Protein and amino acids

551. Tohra is the sacred book of

  • A. Judaism
  • B. Confucianism
  • C. Zoroastrianism
  • D. Taoism

Answer. Judaism

552. During the Indian Freedom struggle, the Khudai Khidmatgars, also known as Red Shirts (Lal Kurtis) called for _____

  • A. the pathan nationalist unity and a struggle against colonialism
  • B. the union of Pasthun tribal areas in north-west with the Afghanistan
  • C. the adoption of terrorist tactics and methods for terrorising and finally ousting the colonial rulers.
  • D. the adoption of communist revolutionary ideology for political and social reform

Answer. the pathan nationalist unity and a struggle against colonialism

553. Who was the first Indian to win an individual medal in Olympics

  • A. Milkha Singh
  • B. P.T.Usha
  • C. Karanam Malleswari
  • D. K.D Yadav

Answer. K.D Yadav

554. Who is the author of the book "The Judgement"?

  • A. Kuldip Nayar
  • B. Mathili Saran Gupta
  • C. Amitabh Ghosh
  • D. None

Answer. Kuldip Nayar

555. Programs stored in ROM are called

  • A. Hardware
  • B. Firmware
  • C. Freeware
  • D. Software

Answer. Firmware

556. Who was appointed as Deputy Governor of RBI recently ?

  • A. SS Mundra
  • B. Viral Acharya
  • C. Urjit Patel
  • D. R Gandhi

Answer. Viral Acharya

557. In which of the following cases, the Supreme Court held that fundamental rights are unamendable?

  • A. A.K.Gopalan's case
  • B. Keshvananda Bharati's case
  • C. M.C Mehta's case
  • D. Golak Nath's case

Answer. Golak Nath's case

558. Famous book ' The Return of the Native ' is written by

  • A. Thomos Hardy
  • B. Bill Gates
  • C. M.M.Kaya
  • D. Lioy Douglas

Answer. Thomos Hardy

559. Who was the first ODI captain for India

  • A. Ajit Wadekar
  • B. Bishen Singh Bedi
  • C. Nawab Pataudi
  • D. Vinoo Mankad

Answer. Ajit Wadekar

560. Neutrino has

  • A. charge +1, mass 1
  • B. charge 0, mas 0
  • C. charge -1,mass 1
  • D. charge 0, mass 1

Answer. charge 0, mas 0

561. India was elected as a President of General Assembly of the United Nations in 1953. Who occupied this office on behalf of India?

  • A. S. Radha Krishnan
  • B. Gopalswamy Iyyengar
  • C. V.K. Krishna Menon
  • D. Vijayalakshmi Pandit

Answer. Vijayalakshmi Pandit

562. Which revenue system among the following is also known as the bandobast system?

  • A. Dahsala
  • B. Nasaq
  • C. Kankut
  • D. Zabti

Answer. Zabti

563. Indian Naval Ship _________is on an overseas deployment to the South East Asia and Southern Indian Ocean.

  • A. INS Shivalik
  • B. INS Talwar
  • C. INS Sahyadri
  • D. INS Kamotra

Answer. INS Sahyadri

564. A bucket of water is hung from a spring balance. A piece of iron is suspended in the water without touching the sides or touching the bottom of the bucket. The reading of the spring balance

  • A. will increase
  • B. will decrease
  • C. does not change
  • D. varies with the increase of depth of the immersion of the iron piece

Answer. will increase

565. Kaziranga Wild Life Sanctuary is in the state of

  • A. Assam
  • B. Tamil Nadu
  • C. Bihar
  • D. Kerala

Answer. Assam

566. _____ ranked No.1 in world's Happiest country's list 2017 ?

  • A. Pakistan
  • B. Spain
  • C. India
  • D. Norway

Answer. Norway

567. The main job of a CPU is to

  • A. carry out program instructions
  • B. store data/ information for future use
  • C. Process data and information
  • D. both (a) and (c)

Answer. both (a

568. The credit for the discovery of transuranic element goes to

  • A. Hahn
  • B. Rutherford
  • C. Seaborg
  • D. Curie

Answer. Seaborg

569. Which year did India hosted and participated in Asian games for the first time ?

  • A. 1930
  • B. 1933
  • C. 1948
  • D. 1951

Answer. 1951

570. Select the correct statement about lymphocytes.

  • A. Lymph transport is faster than that occurring in veins
  • B. Lymph transport depends on the movement of adjacent tissues, such as skeletal muscles
  • C. Lymph transport is only necessary when illness causes tissue swelling
  • D. Under normal conditions, lymph vessels are very high-pressure conduits

Answer. Lymph transport depends on the movement of adjacent tissues, such as skeletal muscles

571. Which of the following is the state animal of Chhattisgarh?

  • A. Tiger
  • B. Wild Buffalo
  • C. Blue Bull
  • D. Wild Ass

Answer. Wild Buffalo

572. Who among the following received the Nobel Prize Twice in different subjects

  • A. Madam Curie
  • B. Frederic Sanger
  • C. Pierre Curie
  • D. John Bardeen

Answer. Madam Curie

573. If a new device is attached to a computer, such as printer or scanner, its ______ must be installed before the device can be used

  • A. buffer
  • B. driver
  • C. pager
  • D. server

Answer. driver

574. The hymns of ' Rigaveda ' are the work of

  • A. one author
  • B. four author
  • C. seven author
  • D. many author

Answer. many author

575. In India national, National Income is calculated by the method which is known as

  • A. the combined method
  • B. the income method
  • C. the product method
  • D. the expenditure method

Answer. the combined method

576. The hard Shell of an egg was dissolved in HCL. The egg was then placed in a concentration solution of NaCl. What will happens ______

  • A. The egg will shrink
  • B. The egg will swell
  • C. The egg will become harder
  • D. There will be hardly any visible change

Answer. The egg will shrink

577. Fohn is a localwind of _____

  • A. Canada
  • B. Switzerland
  • C. Northern Italy
  • D. West Africa

Answer. Switzerland

578. Which Company is the biggest player in the microprocessor industry ?

  • A. AMD
  • B. IBM
  • C. Motorola
  • D. Intel

Answer. Intel

579. The mountains which are not a part of the Himalayan chain ____

  • A. Aravalli
  • B. Hindukush
  • C. Karakoram
  • D. Kunlun

Answer. Aravalli

580. Vitamin present in guava fruits

  • A. Vitamin - A
  • B. Vitamin - B
  • C. Vitamin - C
  • D. Vitamin - D

Answer. Vitamin - C

581. A boat loaded with rocks floats in the middle of a swimming pool. A man in the boat throws the rocks overboard. The level of water in the pool will

  • A. increase
  • B. decrease
  • C. remains the same
  • D. first decrease and then increase

Answer. decrease

582. The book “The Other One Percent

  • A. Lionel Messi
  • B. Balaji Vittal
  • C. Sanjoy Chakravorty
  • D. Joe Harris

Answer. Sanjoy Chakravorty

583. Telangana region represents one of the following types of vegetation?

  • A. Tropical deciduous
  • B. Thorn
  • C. Tropical ever green
  • D. Sub - tropical decidual

Answer. Thorn

584. Which Indian state shares the most borders with other states?

  • A. Uttarakhand
  • B. Rajasthan
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Uttar Pradesh

Answer. Uttar Pradesh

585. The book “Indira Gandhi – A life in Nature”, authored by _____________.

  • A. Jairam Ramesh
  • B. Anand Sharma
  • C. Ghulam Nabi Azad
  • D. Chetan Bhagath

Answer. Jairam Ramesh

586. Who is the author of the book "No Full Stops in India" ?

  • A. R. K. Narayan
  • B. Mark Tully
  • C. C. Narayan Reddy
  • D. Ved Mehta

Answer. Mark Tully

587. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its cosideration by the Lok Sabha for a minimum period of _____

  • A. one year
  • B. one month
  • C. Fourteen days
  • D. seven days

Answer. Fourteen days

588. " One Earth ” is the name of the corporate headquarters of which firm ?

  • A. Tata Consultancy Services
  • B. Suzlon Energy
  • C. Power grid Corporation of India Ltd
  • D. Wipro

Answer. Suzlon Energy

589. Who became the fastest bowler to get to 250 wickets in the test matches ?

  • A. K. Rabada
  • B. R. Ashwin
  • C. T G Southee
  • D. Jadeja

Answer. R. Ashwin

590. We remember Charles Babbage (1792-1871) for what ?

  • A. Computers
  • B. Radio-Telegraphy
  • C. Steam Boating
  • D. Telescopes

Answer. Computers

591. Which of the following atoms has the largest radius?

  • A. Br
  • B. K
  • C. Na
  • D. Cl

Answer. K

592. Gautama Buddha was elevated to the position of God by the time of

  • A. Ashoka
  • B. Kanishka
  • C. Chandragupta Vikramaditya
  • D. Harsha

Answer. Kanishka

593. Which one of the following pairs is not correctly matched

  • A. Ol Doinyo Lengai : Birthern Tanzania
  • B. Mount Egmont : Hawaii
  • C. Volcano poas : Caost Rica
  • D. Mount Klyuchevskaya : Kamchatka Peninsula

Answer. Mount Egmont : Hawaii

594. Who has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) and is an IAS officer?

  • A. TS Vijayan
  • B. Subhash Chandra Khuntia
  • C. Devendra Jhajharia
  • D. T K Malhotra

Answer. Subhash Chandra Khuntia

595. Which online security campaign has been launched by Google India to safeguard internet users?

  • A. #SecurityCheckKiya
  • B. #InternetSafetyKiya
  • C. #OnlineSecurityKiya
  • D. #SecureInternetKiya

Answer. #SecurityCheckKiya

596. Ayush Ayurvedic health and beauty care products were launched by

  • A. Nestle
  • B. Dabur
  • C. HLL
  • D. Ponds

Answer. HLL

597. Sleeping sickness in main is caused by the organism

  • A. Plasmodium
  • B. entamoeba
  • C. giardia
  • D. trypanosoma

Answer. trypanosoma

598. Highest Jute producing state in India?

  • A. Gujarat
  • B. West Bengal
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Bihar

Answer. West Bengal

599. An estuary is a place where

  • A. deposits of mud can be seen at a triangular piece of land
  • B. silt is deposited near the mouth of a river
  • C. fresh water collects at the mouth of a river
  • D. fresh and salt water mix near the mouth of a river

Answer. fresh and salt water mix near the mouth of a river

600. What are the Monomers that make up Proteins?

  • A. Amino acids
  • B. Nucleotides
  • C. Disaccharides
  • D. Chaperones

Answer. Amino acids

So how many General Knowledge Questions answers are you are aware of. Comment below.

(Found any mistake, let us know. Comment below. )

General Knowledge Question Answers 2019 General Knowledge Question Answers 2019 Reviewed by Pixel Stream on June 18, 2019 Rating: 5

No comments:

Popular Posts

Featured Post

How can Yoga help to grow a human spiritually, professionally and socially?

Want to practice Yoga? Here is the complete guide about Yoga for beginners. Yoga is not some thing new that came into existence recently. It...

Powered by Blogger.